PLANINARSKA DIPLOMACIJA

Janša se pohvalio time da se s visokim predstavnikom EU-a Borrellom popeo na Triglav. Prešutio je da su put skratili - helikopterom

05.07.2021 u 15:24

Bionic
Reading

Prvi vikend slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a slovenski premijer Janez Janša odlučio je začiniti avanturom u kojoj je uglednog gosta, visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove Josepa Borrella, poveo na planinarenje na Triglav. Kako bi avantura protekla jednostavnije, čini se da je slovenski premijer digao i – vojni helikopter

Janša je velik ljubitelj planinarenja, a svjetska javnost je za njegovu 'planinarsku diplomaciju' saznala prošlog ljeta, kad je osvojio Triglav sa sjeverne strane s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom.

Za svog novog gosta, visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove Josepa Borrella, zamislio je ništa manje ambicioznu rutu – uspon na Triglav preko Konjskog sedla i Kredarice. Janša je objavio i nekoliko fotografija te videozapisa kojima se pohvalio time da se u društvu Borrella i supruge Urške Bačovnik popeo na Kredaricu, potom i na Triglav.

No kako doznaje portal Necenzurirano.si, u zahtjevnom usponu društvu je pomogao helikopter slovenske vojske Cougar AS 532 vozeći ih dijelom rute.

Kako je portalu potvrđeno iz slovenskog ministarstva obrane, u petak i subotu po narudžbi vlade obavljena su dva transporta na području Kredarice.

Prema podacima ministarstva, Janša, njegova supruga i Borrell odvezli su se u petak poslijepodne na planinu Kum, na kojoj je slovenski premijer govorio na svečanosti povodom 30. obljetnice oslobođenja tamošnjeg planinskog prijevoja. Potom ih je helikopter odveo do vrha Konjsko sedlo (2060 metara nadmorske visine) na planini Kanin, odakle su pješačili do Kredarice (2541 metar).

Nakon što su prenoćili u kolibi na Kredarici rano ujutro krenuli su u završni uspon na najviši slovenski vrh Triglav (2864 metra), a ondje su se opet ukrcali u helikopter.

Izvor: Društvene mreže

Portal Necenzurirano primjećuje kako je znakovito to da iz tiskovnog ureda slovenskog premijera nisu obavijestili medije o usponu na Triglav, s obzirom na to da bi onda bili primorani odgovarati na pitanja o ne baš niskoj cijeni ove helikopterom potpomognute avanture. Naime tržišna cijena sat vremena najma ovog helikoptera iznosi oko šest tisuća eura.

Ova Janšina avantura odvija se u jeku napetosti između vodećih političara EU-a i Slovenije, koja je upravo preuzela predsjedanje Vijećem EU-a. Janša je naime od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen dobio jezikovu juhu jer država još uvijek nije imenovala europske tužitelje, a sporno je i financiranje Slovenske tiskovne agencije, financiranje medija općenito, kao i Janšina bliskost s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Kakvu je poruku Janša s vrha Triglava htio poslati u društvu visokog predstavnika Borrella, teško je zaključiti, no izvjesno je to da slovenski premijer traži saveznike kako bi se lakše odupro kritikama iz Bruxellesa. Pa makar i uz pomoć helikoptera.