SLOVENSKI MEDIJI

'Janša će piti šampanjac ako Pahor pobijedi'

12.11.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Rezultat u nedjelju održanog prvog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji je iznenađujući, s obzirom na prednost u glasovima koju je u odnosu na aktualnog predsjednika Danila Tuerka dobio Borut Pahor i s obzirom na rekordno nizak odaziv birača, navode u ponedjeljak slovenski mediji

Ljubljansko Delo navodi da se iznenađujućih 40 posto glasova Pahoru u odnosu na 35,84 posto koliko dobio aktualni predsjednik Danilo Tuerk može pripisati vještijoj kampanji i nastupima na televiziji kojima je vičniji bivši premijer te da je Pahor više privukao mlađe birače, ali i dio birača desnice. No, i Pahor i Tuerk u predstojećoj kampanji pred drugi krug 2. prosinca vjerojatno će morati skinuti diplomatske rukavice i jasnije profilirati svoje stajalište prema vladinoj politici štednje i stabilizacije te tako pokazati u čemu se međusobno razlikuju, navodi vodeći slovenski dnevni list.

Ljubljanski Dnevnik navodi da je rekordno nizak odaziv birača od samo nešto više od 47 posto glavni razlog što su sve predizborne prognoze 'promašile' ishod prvoga kruga jer su davale prednost Tuerku u odnosu na Pahora.

Iako predsjednička utrka nije završena 'već sada je jasno da će Tuerk u drugom krugu teško okrenuti rezultat u svoju korist', navodi Dnevnik. List dodaje da će Tuerk u drugom krugu zato morati zaigrati 'na sve ili ništa' te pokušati dokazati svoju tvrdnju da iza Pahorovih nastupa, u kojima on istodobno govori da ne podupire Janšinu vladu, ali da je zbog nacionalnih interesa za njezine reforme, mnogo sadržajno prazne retorike.

'Sada kad je politička polarizacija velika i širi se na sve pore društva, populistička i pomirljiva Pahorova retorika zvuči blagotvorno, kao suprotnost u odnosu na agresivnu retoriku premijera Janeza Janše koja ljude razdvaja', navodi list, ali izražava sumnju da bi Pahor kao predsjednik djelovao kao kohezivni faktor između ljevice i desnice.

'Predsjednik države koji bi agresivnu retoriku (premijera) ignorirao, bilo da se s njom slaže ili zato jer se s njom miri zapravo bi pridonio njenom jačanju', navodi Dnevnik.

'Ako u drugom krugu izbora za predsjednika države pobijedi Pahor, premijer Janša nesumnjivo može otvoriti šampanjac', navodi list u komentaru.

Mariborski Večer piše da je iznenađujućim obratom u kojemu je Pahor prestigao Tuerka bivši premijer demantirao one koji tvrde da je politički gubitnik, nakon što je lani izgubio na prijevremenim parlamentarnim izborima, a onda i na glasovanju za predsjednika svojih Socijalnih demokrata (SD). No, takvom je rezultatu, navodi mariborski dnevnik, pridonio i sam Tuerk svojim neaktivnim i 'uzvišenim' odnosom pred kritikama koje su se na njegov račun pojavljele tijekom kampanje.

Tuerk je gubio glasove pred Pahorom i zato jer nije isticao Pahorov neuspjeh na mjestu predsjednika bivše vlade te se tako postavio u pasivnu poziciju koju će u drugom krugu izbora morati radikalno mijenjati, navodi Večer.