susret u saboru

Jandroković primio Alkare i prihvatio poziv na sudjelovanje u 308. Sinjskoj alci

12.07.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u srijedu izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva (VAD) Sinj koje ga je pozvalo na sudjelovanje u ovogodišnjoj 308. Sinjskoj alci, što je Jandroković prihvatio.

Predstavnici Viteškog alkarskog društva izvijestili su Jandrokovića o pripremama za predstojeću 308. Sinjsku alku, koja će se održati 6. kolovoza, te su mu uputili poziv za sudjelovanjem, izrazivši zahvalnost na trajnoj potpori Hrvatskog sabora toj povijesno-kulturnoj manifestaciji.

Potvrdivši svoj dolazak u Sinj na ovogodišnje alkarsko natjecanje, predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je kako Viteško alkarsko društvo na jednaku potporu može računati i u budućnosti.

Članovi društva na čelu s predsjednikom Stipom Jukićem izvijestili su Jandrokovića o predstavljanju Sinjske alke u Beču te u Badenu. Jandroković je pozdravio projekt održavanja Dana Alke u Austriji kao izvrstan primjer promicanja hrvatskog nacionalnog identiteta i tradicijskih običaja u svijetu.

Naglasio je kako je prepoznatljivost Alke odavno nadišla granice Hrvatske, a njezinu je vrijednost 2010. potvrdio i UNESCO uvrštavanjem na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Na sastanku s predsjednikom Sabora sudjelovali su i zamjenik predsjednika VAD-a Dinko Bošnjak, alkarski vojvoda Mario Šušnjara, arambaša Ivo Vukasović, članovi Upravnog odbora Igor Vidalina i Frano Vrančić te član Časnog suda Tomislav Župić.