saborska rasprava

Jandroković: Osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, nadamo se da će stati ratna djelovanja kako bi se sačuvali ljudski životi

25.02.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u petak zabrinutost s događajima u Ukrajini i iskazao solidarnost s ukrajinskim narodom

„Osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu i nadamo se da će stati ratna djelovanja kako bi se sačuvali ljudski životi“, rekao je Jandroković uoči saborske rasprave o Deklaraciji o Ukrajini koju je pripremio Odbor za vanjsku politiku.

„Svi zajedno s osjećajem nevjerice, nelagode i zabrinutosti gledamo ono što se događa u Ukrajini“, rekao je predsjednik Sabora, naglasivši kako su ruskom agresijom prekršena sva načela na kojima počiva međunarodni poredak i pravo.

„Ovo je nešto što nismo mogli sanjati da bi se moglo dogoditi u 21. stoljeću, ali događa se“, konstatirao je i poručio zastupnicima kako moraju biti toga svjesni i savjesno i odgovorno raditi svoj posao.

„Moramo voditi računa i o interesima Hrvatske, ali isto tako, kao država koja je prošla srpsku agresiju, iskazivati solidarnost s onima koji su danas žrtve i u skladu s vlastitim mogućnostima pomoći koliko god možemo da bi ova tužna epizoda u ljudskom rodu, došla kraju“, istaknuo je Jandroković.

Saborski Odbor za vanjsku politiku jednoglasno je u četvrtak usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost. Sabor njome poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Ujedno osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva hrvatsku vladu da joj pruži humanitarnu i tehničku pomoć.