međunarodni dan sjećanja

Jandroković: 'Holokaust je podsjetnik koliko čovjek može nisko pasti'

26.01.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak, u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, kako je brojka od šest milijuna Židova pogubljenih tijekom Drugog svjetskog rata najužasniji podsjetnik na to koliko nisko čovjek može pasti

"Sutrašnji je datum, za obilježavanje najveće tragedije židovskog naroda, odabran u spomen na oslobađanje koncentracijskog logora Auschwitz koje se dogodilo prije 79 godina. Nažalost, mjesta stradanja židovskog naroda u Europi u Drugom svjetskom ratu uistinu su brojna. Ipak, rijetko koje ime tako snažno simbolizira užas, patnju i ljudsku okrutnost kao Auschwitz", kazao je Jandroković obraćajući se saborskim zastupnicima koji su počast svim žrtvama odalo minutom šutnje.

Šest milijuna Židova pogubljenih tijekom Drugog svjetskog rata najužasniji podsjetnik na to koliko nisko čovjek može pasti, koliko kratak može biti put od promašene ideje i neutemeljene mržnje do bezočnosti i svireposti u odnosu prema drugom čovjeku, naglasio je predsjednik Sabora.

"U samoj srži takvog pristupa je plitka, primitivna i zločinačka ideologija. I tobožnja nemogućnost suživota s ljudima druge vjere, nacije, rase ili političkih uvjerenja. A iz toga nikad ne može proizići ništa dobro", naglasio je.

"Oni koji su imenovani Pravednicima među narodima, njih 130 u Hrvatskoj, uspješno su položili najteži ispit čovječnosti,. Njihovi postupci i zaštita proganjanih za vrijeme zločina Nezavisne Države Hrvatske svjedoče kako je i u najpogibeljnijim okolnostima moguće zadržati ljudskost i plemenitost", kazao je Jandroković te istaknuo kako su iskustva proživljena pod dvama totalitarizmima 20. stoljeća za Hrvatsku bila bolna i potresna.

  • +2
U Saboru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ona su utemeljitelje naše suvremene države snažno usmjerila da, boreći se za vlastitu slobodu, samostalnost i demokraciju, društvo grade na temeljima dijametralno suprotnim totalitarnima a mi smo obvezni našu Domovinu i svijet nastaviti izgrađivati kao prostor gdje će se različitosti uvijek uvažavati, a međusobno razumijevanje snažno poticati, rekao je predsjednik Sabora.

Podsjetio je da je Hrvatska, od ožujka prošle godine, predsjedavajuća Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust i među predvodnicima globalnih nastojanja u borbi protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta, antisemitizma i diskriminacije Roma. Tema hrvatskog predsjedanja "Budućnost sjećanja" osvještava činjenicu da je naša generacija posljednja koja je imala priliku upoznati preživjele i svjedoke Holokausta.

Auschwitz i Jasenovac, kao i Vukovar, Škabrnja i Srebrenica mjesta su simboli nečovječnih zločina iz kojih bi naša civilizacija morala učiti i rasti no čini se kako živimo u vremenu kada pogubne ideje i radikalne politike opet uzimaju maha.

"Njihove najdrastičnije posljedice promatramo već gotovo dvije godine u Ukrajini. I bezumni i surovi napad Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine dio je sličnog radikalnog obrasca. Dok raste nestabilnost u različitim dijelovima svijeta čini se kao da opomene iz prošlosti nisu dovoljne. A morale bi biti. Zlu se treba oštro i odlučno suprotstaviti. Stoga vas sve zajedno pozivam da se kroz naše djelovanje uvijek snažno odupremo ekstremističkim idejama i tendencijama", rekao je Jandroković.