odbor za pravosuđe

Jakšić: Netko je omogućio da Agrokor postane država u državi

22.11.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić ocijenio je na tematskoj sjednici o Agrokoru da će Vlada morati odgovoriti što planira s Fortenovom kao nasljednicom propalog koncerna, a očekuje i odgovore o DORH-ovoj odgovornosti za "blamažu" financijskog vještačenja u Agrokoru

Mišel Jakšić (SDP) je naglasio kako je činjenica da je Todorić bio rado viđen gost na političkim događanjima i da njegovi potplaćeni radnici, nakon isplivavanja strukturalnih problema u koncernu, to ne bi prolazili bez prešutne podrške države.

''Netko je omogućio da Agrokor postane država u državi. Proces konsolidacije iz 2017. narušen je pojavom grupe Borg. Vlada će sada morati dati neke odgovore, a nadam se da ćemo dobiti odgovore tko je odgovoran za blamažu DORH-ovog vještačenja'', rekao je Jakšić, dodajući da se valja prisjetiti da su neki državni odvjetnici imali konferencije za novinare s premijerom. Govoreći o Fortenovi, Jakšić je istaknuo kako se ne slaže sa stavom da je to samo privatna kompanija jer smatra da u toj tvrtki ima jako puno zaposlenih, puno zemljišta i izvora vode te povezanih tvrtki.

Poticaj za tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe bila je odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje, koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih, nezakonito.

  • +3
Sjednica Odbora za pravosudje Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Vještačenje je radila tvrtka KPMG, koja je bila u sukobu interesa jer je istovremeno radila za Državno odvjetništvo (DORH) i Agrokor. Vještačenje koje je trajalo više od godine stajalo je 1,3 milijuna eura. Poticaj za tematsku sjednicu bilo je i prihvaćanje Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) tužbe Ivice Todorića protiv RH oko preuzimanja Agrokora.

Pozivu na sjednicu saborskog Odbora odazvali su se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dok su umjesto ministra održivog razvoja Davora Filipovića i vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić Radman bili dužnosnici njihovih ministarstava.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala je zašto na Odbor nisu pozvani premijer Andrej Plenković te bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i nekadašnji ministar financija Zdravko Marić, za koje je ocijenila da su ''vezani za ovaj kriminal''. Uz to, pitala je ministra Malenicu zašto nije podignuta optužnica protiv Dinka Cvitana koji je tada bio glavni državni odvjetnik. Malenica se u odgovoru pozvao na neovisnost pravosuđa, dodajući kako je nečuveno da se on uključuje u postupak.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da je Ivica Todorić u priči o Agrokoru ''sve samo ne pozitivac, jer ne može biti pozitivac'', na što je replicirala Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom (SSIP) istaknuvši kako nije bitno je li Todorić pozitivac ili negativac, nego je li mu na zakonit način oduzeta imovina.

Grbin je dodao kako se sve trebalo riješiti izmjenom zakona još 2017., naglasivši kako investicijski sporovi na uvažavaju javni interes i da je zato sada Hrvatska u nepovoljnijem položaju nego da se predmet vodi na domaćem sudu. Istaknuo je i da je u interesu javnosti da glavna državna odvjetnica otkrije kojem je zamjeniku dala zadaću da istraži kako je došlo do odbacivanja glavnog dokaza vještačenja u slučaju Agrokor.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Budući da Hrvoj Šipek nije htjela otkriti ime svojeg zamjenika koji radi na analizi propalog vještačenja kako ne bi bio pod pritiskom, Grbin joj je poručio da mu ''čini medvjeđu uslugu jer se takva osoba mora moći othrvati pritisku javnosti''.

Vidović Krišto je ocijenila da je riječ o krizi kao da u Njemačkoj krizu imaju Volkswagen i Audi zajedno te kako problem ne bi nastao da su Agencija za tržišno natjecanje i Državno odvjetništvo radili svoj posao. ''Posljedica je monopol i uništena hrvatska sela i poljoprivreda'', zaključila je.

Orešković smatra da će "lex Agrokor" dati Todoriću za pravo da je to bilo neprijateljsko preuzimanje te kako će generacije hrvatskih građana biti obvezano Todoriću vraćati novce.

''Priča ide dalje. Kako bi se cijeli slučaj zataškao, srušene su hrvatske institucije, a poljuljan je i DORH i Uskok. Ne može bilo tko ušetati i reći dajte mi da si napišem zakon i onda taj isti i zaradi. Recite koji će to strani tribunal reći da je to u redu'', zaključila je.