ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Jaka bura u Splitu rušila stabla, najviše snijega u Slavoniji

27.11.2013 u 11:42

  • +17

Snijeg i bura poharali Hrvatsku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Bionic
Reading

U Gorskome kotaru i Lici na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti - zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub. Tri su automobila oštećena u jakoj i na trenutke orkanskoj buri koja je sinoć pogodila Split, doznaje se u policiji.

Snijeg u  Slavoniji

Osim na Zavižanu gdje je snježni pokrivač debljine 62 centimetra, 26 centimetara zabilježeno je u Begovom Razdolju te 21 u Gospiću. Bijeli se i u Slavoniji tako da je u Lipiku izmjereno 18 centimetara, u Đakovu 15 centimetara snijega, u Daruvaru 11, a kod Županje 10.

Jak vjetar odlomio je veću granu sa stabla u Ulici Domovinskog rata i pri padu na kolnik je oštetila parkirani policijski automobil i osobno vozilo. Pod jakim naletima bure nije izdržalo ni stablo blizu osnovne škole u Ulici hrvatskih iseljenika gdje je manje oštećen parkirani osobni automobil. Još su na nekoliko mjesta u gradu na cestu pale odlomljene grane stabala, no nije zabilježena šteta.

Splitski vatrogasci noćas su su imali pune ruke posla s pilanjem oštećenih i uklanjanjem odlomljenim grana sa kolnika. Bura i jutros puše, ali nešto slabijeg intenziteta.

Snijeg zabijelio istočnu Slavoniju

Sitan, ali gust snijeg što je na istoku Slavonije počeo padati u utorak navečer i nastavio cijelu noć, stvorio je snježni ogrtač od 5-6 centimetara.

Snijeg se zasad ne zadržava jako na cestama, budući da temperature još nisu bile ispod nule, ali su Osječani jutros imali prvo čišćenje snijega sa svojih automobila, a ralice službe za zimsko održavanje vrijedno čiste snijeg s nogostupa.

Danas snijeg i kiša

U srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno se očekuje snijeg. U Dalmaciji je moguća kiša. Na kopnu će puhati jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu jaka i olujna bura.

Stanje na cestama

Trenutno nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za navedenu skupinu vozila jedini mogući pravac je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina D50 i D27.

Od 6,30 sati most Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku otvoren je za sve skupine vozila. Za sav promet zatvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice te Jadranska magistrala D8 između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali D8 između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga kao i na autocesti A7 Sv. Kuzam-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na pojedinim dionicama u Lici, Gorskome kotaru, Karlovačkoj županiji i primorju.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog radova, za teretna vozila zatvoren je granični prijelaz Ilok. Na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska od 7 do 17 sati promet je zabranjen za teretna vozila ukupne mase iznad 7,5 tona, zbog radova u Republici Sloveniji. Vozila se preusmjeravaju na granični prijelaz Trnovec.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Stinica-Mišnjak, Stinica-Stara Novalja i Split-Vela Luka-Ubli, Sumartin-Makarska i Zadar-Silba-Mali Lošinj, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak-Mali Lošinj. Trajektna linija Šibenik - Zlarin - Kaprije - Žirje ne pristaje u luku Žirje i Kaprije. Prema otoku Pagu plovi trajekt na liniji Stinica-Stara Novalja, zbog radova u Prizni, ali trenutno ne plovi zbog vjetra.