dva puta u četiri dana

Izuzetno visoka morska razina opet zabilježena na sjevernom Jadranu

31.10.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Na mareografskoj postaji u gradu Bakru u utorak je zabilježen vodostaj koji za 105 centimetara premašuje srednju morsku razinu, a sličan izuzetno visoki vodostaj i posljedično poplavljivanje obalnog područja zabilježeni su i prije četiri dana, izvijestili su s PMF-a

'Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme', upozorili su s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Visok vodostaj na postaji u Bakru, u Primorsko-goranskoj županiji, zabilježen je jutros u 7,14 sati.

S Geofizičkog odsjeka naveli su kako je jedan od čimbenika koji je pridonio ovako visokoj morskoj razini tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

  • +3
Nevrijeme u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Još su jedan čimbenik plimne oscilacije, koje su kulminirale u utorak prije podne. 

Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko tri milimetra godišnje. 

U Bakru je i prošli petak zabilježen visok vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. kada je utemeljena mareografska postaja u Bakru.