TRI JAPANCA

Izumitelji LED-ice dobili Nobela za fiziku!

07.10.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Kada već Thomas Alva Edison nije dobio Nobelovu nagradu za svoj izum obične žarulje s grafitnom niti s kraja 19. stoljeća (eventualno zajedno s nekim kolegama poput Josepha Swana), što mnogi smatraju apsurdom, danas je možda, barem djelomično, povijesna nepravda ispravljena - dobio ju je japansko-američki trojac za izum štedne LED žarulje

Švedska akademija u utorak je objavila da će osam milijuna švedskih kruna, što je oko 0,7 milijuna eura, podijeliti Isamu Akasaki i Hiroshi Amano iz Japana te Shuji Nakamura s University of California u Santa Barbari za otkriće LED dioda, učinkovitih izvora bijele svjetlosti.

Profesor Nakamura, kojeg su u Japanu probudili kako bi mu priopćili novost, novinarima je rekao da je to nevjerojatno.

Predstavnici Nobelove zaklade istaknuli su da je nagrada uspostavljena upravo zbog važnih otkrića korisnih za čovječanstvo.

'Ova mogućnost upotrebe jako bi usrećila Alfreda Nobela', rekao je član komisije Olle Inganas sa Sveučilišta u Linkopingu.

Čelnik komisije, prof. Per Delsing, s Chalmers University of Technology u Göteborgu naglasio je posvećenost i odlučnost nagrađenog trojca.

'Fascinantno je da su brojne velike kompanije ozbiljno pokušavale to postići, a da nisu uspjele', rekao je i dodao: 'No ovi su momci ustrajali, pokušavali su i pokušavali iznova i iznova i konačno uspjeli.'

Bijele LED žarulje zrače blještavo bijelo svjetlo, dugo traju i efikasno pretvaraju električnu energiju. Najnoviji rekord je 300 lumena po Watu; obične žarulje dosežu 16 lumena po Watu, a fluorescentne 70. LED-ice traju oko 100.000 sati, obične žarulje oko 1000, a fluorescentne oko 10.000. Oko 25 posto električne energije u svijetu danas se troši na rasvjetu. LED-ice bi taj udio mogle značajno smanjiti.