U PRVOM ČITANJU

Izraelski parlament na burnoj noćnoj sjednici prihvatio amandman o pravosudnoj reformi

11.07.2023 u 06:49

Bionic
Reading

Izraelski parlament je u noći na utorak prihvatio u prvom čitanju važnu mjeru sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti, pošto je donošenje zakona obustavljeno pod pritiskom najvećeg prosvjednog pokreta u povijesti Izraela

Mjera treba onemogućiti da se pravosudna vlast ubuduće očituje o "razumnosti" vladinih odluka.

Koalicija premijera Benjamina Netanyahua u kojoj su desne, krajnje desne i vjerske stranke, ističe da želi osigurati bolju ravnotežu ovlasti. Njezini kritičari pak tvrde da reforma prijeti izraelskoj demokraciji i neovisnosti sudstva. Tekst je na burnoj sjednici prihvaćen u prvom čitanju sa 64 glasa, što odgovara broju zastupnika koalicijske vlade. Svih 56 oporbenih zastupnika glasovalo je protiv.

Tijekom rasprave čuvari su morali nasilu udaljiti prosvjednike koji su ušli u zgradu Knesseta i uspjeli se probiti u dvoranu, vukući ih po tlu, dok je ispred zgrade prosvjedovalo više stotina protivnika reforme.

U snimci objavljenoj na Facebooku dok je trajala rasprava, Netanyahu je, nastojeći smiriti duhove, istaknuo da nacrt zakona "neće dokrajčiti, nego će osnažiti demokraciju".

"Prava izraelski sudova i građana nipošto se neće narušiti (...) Sud će i dalje nadzirati zakonitost vladinih odluka i imenovanja", rekao je.

No oporbeni čelnik Yair Lapid, predsjednik centrističke stranke Yesh Atid, kritizirao je zakonski nacrt u govoru pred zastupnicima.

  • +22
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Obećali ste pomoći slabima i štititi sigurnost Izraela (...) a radite ovu ludost", rekao je.

Oporba je za utorak najavila prosvjede diljem zemlje protiv nacrta zakona koji još mora proći dva čitanja.

Pravosudna reforma, koju je Netanyahuova desničarska vlada najavila nedugo nakon dolaska na vlast početkom godine, želi ograničiti ovlasti Vrhovnog suda koji vlada smatra politiziranim. Njezini kritičari ocjenjuju da bi reforma mogla otvoriti put neliberalnom i autoritarnom skretanju.