blue wings 2020

Izraelski borbeni zrakoplovi prvi put u povijesti sletjeli u Njemačku

17.08.2020 u 17:07

Bionic
Reading

Borbeni zrakoplovi Izraelskih zračnih snaga u ponedjeljak su prvi put u povijesti sletjeli u Njemačku, uoči obljetnice masakra izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Munechenu 1972. i zajedničke njemačko-izraelske vojne vježbe

"Šest zrakoplova F-16 sudjelovat će u vježbama BlueWings2020 i MAGDAY tijekom naredna dva tjedna", objavile su na Twitteru njemačke zračne snage.

Njemački i izraelski zrakoplovi letjet će u utorak iznad zračne baze Fuerstenfeldbruck gdje su 1972. pripadnici palestinske terorističke organizacije Crni rujan ubili devet izraelskih sportaša koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama u Munchenu.

Crni rujan je ukupno ubio 11 izraelskih sportaša.

"Zrakoplovi u povratku prolaze iznad dijela područja Dachaua. Nakon toga njemačko-izraelsko izaslanstvo položit će vijenac u memorijalnom centru koncentracijskog logora te će komemorirati žrtve holokausta i tiranije nacionalsocijalizma", objavilo je prošloga tjedna njemačko zrakoplovstvo.

Više od 200 tisuća ljudi bilo je zatvoreno u logoru Dachau, blizu Muenchena, tijekom Drugog svjetskog rata, a 41.500 zatvorenika ubijeno je, navodi se na mrežnoj stranici memorijalnog centra.