infiltrirani borci

Izraelska vojska nastavlja borbe na jugu zemlje oko Gaze

09.10.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Izraelska vojska nastavlja u ponedjeljak ujutro borbe s infiltriranim borcima u južnom Izraelu oko Gaze, nakon što je tijekom noći pogodila "više od 500 meta" Hamasa i Islamskog džihada, navodi se u vojnom priopćenju, dok neki časnici nazivaju Hamasov napad izraelskim "11. rujna"

"Još uvijek se borimo, postoji sedam ili osam mjesta na otvorenom terenu oko Pojasa Gaze gdje još uvijek imamo vojnike koji se bore protiv terorista", rekao je potpukovnik Richard Hecht novinarima.

"Mislili smo da ćemo jučer imati potpunu kontrolu nad situacijom. Nadam se da će tako biti na kraju dana" u ponedjeljak, dodao je.

Tijekom noći, "borbeni zrakoplovi, helikopteri, letjelice i topništvo gađali su više od 500 meta terorista Hamasa i Islamskog džihada", stoji u priopćenju vojske.

Zračni napadi na Gazu nastavili su se tijekom jutra u ponedjeljak. Novinar AFP-a govori o gustim oblacima dima iznad Gaze.

Pojas Gaze mali je teritorij na kojem živi više od dva milijuna Palestinaca.

  • +13
Palestinski napad na Izrael Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Izraelska vojska pokušava vratiti kontrolu, trećeg dana sukoba u kojima je ukupno poginulo više od 1100 ljudi - više od 700 Izraelaca, prema novom izvješću objavljenom u ponedjeljak, i 413 Palestinaca, prema lokalnim vlastima.

Ovo je naš 11. rujna

Dvojica visokih časnika izraelske vojske usporedila su subotnje napade iz Pojasa Gaze s 11. rujnom u SAD-u.

"Ovo je naš 11. rujna", rekao je glasnogovornik Nir Dinar. "Uhvatili su nas".

Potpukovnik Jonathan Conricus usporedio je napad Hamasa s velikim napadima u Americi.

"Ovo bi mogao biti 11. rujna i Pearl Harbor u jednom", rekao je.

"Ovo je daleko najgori dan u izraelskoj povijesti" s obzirom na broj žrtava, dodao je.