POD BUDNIM OKOM SAD-A

Izrael uz pomoć Turske kreće u 'konačni obračun s Iranom'?

22.04.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Utjecajni britanski list The Sunday Times prenosi da današnji posjet izraelskog šefa Nacionalnog vijeća za sigurnost, Yaakova Amidrora, Turskoj ima za cilj osigurati korištenje zračne baze, prema riječima izraelskog vojnog dužnosnika ključne za vojni napad na Iran, prenosi Dnevni Avaz

Amidror se danas nalazi u posjetu Turskoj, a britanski list ističe na temelju svojih izvora da će predstaviti zahtjev turskoj vladi te zatražiti da izraelski vojni zrakoplovi mogu koristiti tursku vojnu bazu Akinci sjeverozapadno od Ankare, prenosi Dnevni Avaz

Zauzvrat Izrael nudi Turskoj naprednu vojnu opremu i tehnologiju. Jerusalem Post prenosi da će Izrael ponuditi Turskoj antibalističke raketne obrambene sustave Arrow i vizualnu obavještajnu opremu koju proizvodi izraelska kompanija Eloop - radi se o uređajima koji mogu precizno fotografirati lokaciju na udaljenosti od oko 100 kilometara bez obzira je li dan, noć ili su loši vremenski uvjeti. Također će ponuditi sustav za elektronsko ratovanje koji proizvodi kompanija Elta.

Izraelski izvori ističu da 'Turska i Izrael dijele zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa'.

Izraelski vojni izvor koji je razgovarao za britanski The Sunday Times istaknuo je da je izraelska vojska 'dugo vremena lobirala među političarima da se ispričaju Turskoj kako bi se mogla obnoviti izraelsko-turska alijansa protiv Sirije i Irana'.

Ove informacije dolaze nakon što je izraelski premijer Netanyahu rekao da sankcije protiv Irana 'možda neće biti dovoljne'. Uz to, prije nekoliko dana u SAD-u je predstavljena rezolucija kojom se ta zemlja  obavezuje 'pomoći' vojno i na sve druge načine ukoliko 'Izrael bude primoran napasti Iran'.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje