'OPERATIVNA POGREŠKA'

Izrael se ispričao zbog ubojstva Turaka

22.03.2013 u 18:58

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao se u petak turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu zbog pogibije devetero Turaka tijekom pregleda flotile na putu u Gazu 2010., doznaje se od više izvora

'Netanyahu je danas razgovarao s premijerom Erdoganom. Dogovorili su se o normalizaciji veza između dviju zemalja, pa tako i o povratku veleposlanika i o povlačenju sudskih postupaka (u Turskoj) protiv izraelskih vojnika', po priopćenju iz ureda izraelskog premijera.

'Netanyahu je rekao da tragičan događaj na flotili Mavi Marmara nije bio namjeran', istaknuvši da je 'izraelska istraga utvrdila operativne pogreške', po istom izvoru.

'Premijer Netanyahu se ispričao turskom narodu za svaku pogrešku koja je prouzročila gubitak ljudskih života i pristao je na isplatu odštete' žrtvama, po tekstu.

Netanyahu je razgovarao s Erdoganom telefonski na poticaj američkog predsjednika Baracka Obama tijekom njegova posjeta Izraelu u nastojanju da popravi pokvarene odnose između dva američka saveznika.

Veze Turske i Izraela, strateških saveznika u 1990-im, koje su nakon smrtonosne izraelske operacije 'Čvrsto olovo' ionako bile zategnute, naglo su se pogoršale 31. svibnja 2010. zbog izraelskog napada na flotilu koja je pokušavala probiti blokadu palestinskog teritorija.

Devetero putnika na brodu Mavi Marmara je izgubilo život, što je potaknulo diplomatsku krizu između dviju zemalja. Ankara je smanjila broj svojih diplomatskih predstavnika u Izraelu čijeg je veleposlanika protjerala i obustavila je vojnu suradnju.

'Isprika je doista ponuđena', potvrdio je za agenciju France Presse izvor blizak turskoj vladi koji je htio ostati anoniman, ne navodeći druge potankosti.