MOGUĆNOST INFILTRACIJE

Izrael odlučio: Više nećemo liječiti ranjenike sirijske Al Kaide

23.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su neki od pripadnika sirijskog Al Nusra Fronta, ogrankom Al Kaide, pod krinkom liječenja u Izraelu bili infiltrirani u tu zemlju, Izrael je odlučio da ih više neće liječiti, piše Haaretz

Do odluke da Izrael više neće liječiti sirijske pobunjenike došlo je mjesec dana nakon što je zajednica izraelskih Druza na sjeveru te zemlje u blizini sirijske granice iz zasjede opkolila ambulantna kola koja su bila pod pratnjom izraelske vojske. U njima su bili ranjeni sirijski pobunjenici koji su bili prevoženi u kolima hitne pomoći. Druzi su tada ubili jednog od njih, kao osvetu za zločine koje je Al Nusra počinila nad sirijskim Druzima. Pet članova zajednice Druza kasnije je uhićeno zbog sumnje u ubojstvo, piše najstariji izraelski dnevnik Haaretz

Jedan od viših izraelskih časnika otkrio da je odluka o tome da Izrael prestane liječiti članove sirijskog Al Nusra Fronta donesena prije šest tjedana jer su se ranjeni sirijski pobunjenici pod krinkom liječenja navodno željeli infiltrirati, a od promjene politike vojska provjerava svakoga tko se dolazi liječiti u Izrael.

Što se tiče kritika iz zajednice Druza da je Izrael pomagao pripadnicima Al Nusra Fronta, časnik ih je odbacio kazavši da je pojedincima samo ukazivana liječnička pomoć i ništa više.

Džabhat al-Nusra je ogranak al-Kaide u Siriji, osnovana 2012. u vrijeme Sirijskoga građanskog rata. Nalazi se na listi terorističkih organizacija Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih naroda.