istjerivanje militanata

Izrael došao na ideju da potopi Hamasove tunele, nisu prvi kojima je to palo na pamet

15.12.2023 u 18:10

Bionic
Reading

Izrael je započeo pumpati morsku vodu u podzemnu mrežu Hamasovih tunela u Gazi kako bi istjerao militante na danje svjetlo. Taktika možda zvuči šokantno, ali nije nova: Egipat je napravio istu stvar već najmanje dva puta, jednom čak koristeći otpadne vode iz kanalizacije

Prema The Wall Street Journalu, Izrael je u utorak počeo plaviti stotinama kilometara duge tunele vodom iz Sredozemnog mora. Čini se da je cilj prisiliti borce Hamasa u tunelima da odu na mjesta na kojima ih se može napasti.

Izraelci vjeruju da se sustav tunela, nazvan 'metro', koristi za prijevoz oružja i boraca na njihov teritorij. Izraelske obrambene snage odbile su komentirati kada je Business Insider upitao jesu li tuneli poplavljeni. Ali ta taktika ima svoju povijest.

Egipat, koji na zapadu graniči s Gazom, imao je sličan plan 2013. godine. Poplavio je tunele za krijumčarenje koji povezuju Gazu sa Sinajskom poluotokom, koristeći smrdljive otpadne vode.

Mohamed Morsi, tadašnji egipatski predsjednik, želio je zatvoriti tunele kako bi spriječio protok oružja i militanata iz Gaze na Sinaj, gdje je bila u tijeku pobuna, izvijestio je tada The New York Times.

Egipatska vojska prethodno je pokušala upumpavati plin u tunele prije nego što je prešla na kanalizaciju, piše Times. Na kraju je uništeno dvadesetak tunela.

Nekoliko godina kasnije Egipat je počeo plaviti tunele koristeći morsku vodu crpljenu iz Sredozemnog mora - gotovo točno ono za što je WSJ rekao da Izrael sada radi.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Egipatski dužnosnici potvrdili su tada Al Jazeeri da je ispumpavanje vode u tijeku, rekavši da je operacija usmjerena na okončanje aktivnosti krijumčarenja.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi tvrdio je da se potapanje tunela provodi iz sigurnosnih razloga. Rekao je da je to koordinirano s palestinskim vlastima, entitetom koji upravlja Zapadnom obalom i koji je upravljao Gazom dok Hamas nije preuzeo vlast.

U zajedničkoj izjavi u rujnu 2015. nekoliko palestinskih frakcija osudilo je poplave, izazivajući zabrinutost da će uništiti poljoprivredno zemljište i zagaditi rezerve podzemne vode, navodi Middle East Monitor.

Sada se izražava slična zabrinutost, a stručnjaci kažu da bi izraelska taktika mogla pogoršati zagađenje vode i uzrokovati ekološku štetu u Gazi.

U 2016. Egipat je pokrenuo još jednu operaciju plavljenja tunela.

Yuval Steinitz, izraelski ministar u to vrijeme, rekao je da je poplava djelomično provedena 'zbog zahtjeva Izraela', opisujući to kao 'dobro rješenje' za rješavanje Hamasove mreže tunela.

Ovaj put postoji dodatni rizik koji treba razmotriti - može li poplava naštetiti nekima od 100 talaca koje je Hamas uzeo 7. listopada, a koji tek trebaju biti oslobođeni.

U audiosnimkama sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koje su se pojavile, oslobođeni taoci i rođaci onih koji su još u zatočeništvu rekli su da strahuju da će njihovi najmiliji biti ubijeni vodom, piše izraelski medij Ynet.

Časopis je izvijestio da IDF nerado šalje vojnike u podzemlje zbog opasnosti od zamki s minama. Umjesto toga, navodi list, vojska namjerava koristiti metodu poplave sa zračnim napadima, eksplozivima, robotima, psima i dronovima.