PETROV SAMOPOUZDAN

Izostanak zastupničkog iskustva nije otegotna okolnost jer je 'probao Sabor'

07.10.2016 u 21:54

Bionic
Reading

Hrvatska će za sedam dana imati konstituiran novi, 9. saziv Hrvatskog sabora. Vodit će ga novi i najmlađi predsjednik u njegovoj povijesti Božo Petrov. U dogovoru s HDZ-om tu će dužnost obnašati prve dvije godine, a potom će ga zamijeniti netko iz HDZ-a. Petrov je u Dnevniku Nove TV objasnio da izostanak zastupničkog iskustva nije problem u vođenju Sabora

Za sedam dana postat ćete predsjednikom novog saziva Sabora, no bit ćete prvi put u hrvatskoj povijesti i predsjednik Sabora bez dana zastupničkog staža. Mislite li da će to biti otegotna okolnost za vas?

Ne mislim da će to biti otegotna okolnost. Probao sam Sabor na samom početku i isto tako bio kratko u Saboru. Ali ono što je najvažnije u Saboru jest donošenje prijedloga zakona i to je razlog zbog čega smo i inzistirali na poziciji predsjednika Hrvatskog sabora, jer po potrebi imate i mogućnost ubrzavati donošenje prijedloga novih zakona.

Znači li to da će Klub zastupnika Mosta predlagati neke zakone i zakonske promjene nevezano uz Vladu i Vladine projekte ako bude bilo potrebno?

Ma ne. Iskreno ne vjerujem da može doći do takve diskoordinacije između dva partnera unutar Vlade. Ono što je bitno jest da imamo takvu mogućnost, odnosno po potrebi moći  utjecati na dnevni red da zakoni dolaze što je moguće prije. Nažalost, zadnjih sedam, osam mjeseci, koliko je trajala bivša Vlada i saziv Sabora, događalo se da određeni prijedlozi, za koje je Most htio da idu na dnevni red, nisu išli na dnevni red. No zaista, kao što sam danas upravo vama rekao, to je vrijeme kontrole iza nas i zaista će ovaj put Vlada biti stabilna, a vjerujem da će to biti moguće upravo zbog načina na koji smo odredili i kako će se formirati Vlada i Sabor.

Cijeli intervju možete pogledati na mrežnim stranicama Nove TV