IZVJEŠĆE PROMATRAČA

Niz nepravilnosti na izborima u BiH: Unaprijed popunjeni listići, birači 'oslijepili' preko noći, promatrač dobio šakom u glavu...

02.10.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Promatrači nevladine organizacije Koalicija Pod lupom do poslijepodneva su registrirali 65 težih kršenja izbornog zakona u BiH te uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja

Uz već poznat slučaj na biračkom mjestu u Hozićima, općina Novi Grad, gdje su pronađeni već popunjeni glasački listići, promatrači ove organizacije izdvojili su niz drugih slučajeva u svim entitetima.

Tako je zbog pritisaka na birače prekinuto glasanje u Vlasenici, Vitezu i Živinicama, a na još 14 biračkih mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje na glasanje za određenu političku stranku ili osobu.

Na četiri biračka mjesta - u Tomislavgradu, Konjicu, Novom Gradu i Kupresu - dopušteno je glasanje bez provjere osobnih dokumenata.

Na gotovo trećini biračkih mjesta zabilježeno je do 10 slučajeva vraćanja birača s birališta jer nisu bili na popisu, a na osam biračkih mjesta zabilježeno je više od 10 ovakvih slučajeva.

  • +18
Izbori u BiH Izvor: EPA / Autor: ALEKSANDAR GOLIC

Na čak 36 biračkih mjesta zabilježeno je obiteljsko glasanje, što je dvostruko manje nego na prošlim izborima, no kao razlog za to promatrači navode propis uveden nakon prošlih izbora, po kojemu je otvor glasačke kabine okrenut prema promatračima.

Oko 11 sati u Doboju, na biračkom mjestu 038B008, došlo je do fizičkog napada na promatrača OSCE-a, prilikom čega je udaren šakom u glavu. Napadač je saslušan u PU Doboj, a njegov identitet nije otkriven, javila agencija Fena.

Klix.ba pak javlja kako je u Mostaru jedna muška osoba uhićena na biračkom mjestu u naselju Humi zbog napada na predsjednika biračkog odbora, te je biralište na kratko bilo zatvoreno zbog incidenta.

Također, na biračkom mjestu u selu Čengić kod Bijeljine "preko noći" je oslijepilo 80 osoba, a potvrde je, kako navodi televizija BN, potpisala direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin. U slučaju da je osoba slijepa, treba joj pomoć pri glasovanju, što otvara mogućnost manipulacije.

  • +17
Izborna kampanja u Federaciji BiH Izvor: Profimedia / Autor: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Podsjetimo, u nedjelju se održavaju opći izbori u Bosni i Hercegovini. Biraju se zastupnici u županijskim, entitetskim te državnom parlamentu, kao i članovi Predsjedništva. Oko 3,3 milijuna ljudi ima pravo glasa za odabir članova parlamenta u dva entiteta zemlje - Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj - kao i u 10 kantona unutar Federacije Bosne i Hercegovine.