Izgubljeni u pjesništvu

Izbacili bi ZAVNOH, ali svojataju partizane: Otkrivamo povijest pjesme kojom argentinski Hrvati liječe nostalgiju

14.03.2018 u 12:37

Bionic
Reading

Tomislav Frković, predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine, koji je u govoru u Buenos Airesu, među ostalim, zatražio od Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH, brisanje ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava, svoj govor završio je čitanjem pjesme Drage Ivaniševića 'Hrvatska'. No Frković, inače unuk ministra šumarstva i rudarstva iz doba NDH Ivice Frkovića, iako, kako je kazao, ne živi u Hrvatskoj, ali živi za Hrvatsku, očito dobro ne poznaje hrvatsku književnost, a još manje povijest autora čiju je pjesmu citirao

Drago Ivanišević bio je, naime, partizan, upravitelj Centralne kazališne družine pri Zemaljskom antifašističkom vijeću narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), dakle istog onog tijela za koje Frković traži da se obriše iz Ustava. No da situacija bude paradoksalnija, Latica i Daša Ivanišević, kćeri i nasljednice prava pokojnog pjesnika, pojasnile su kada je i kome posvećena pjesma 'Hrvatska'.

'Pjesma 'Hrvatska' nastala je 1970. godine i posvećena je partizanu, narodnom heroju i kasnije gradonačelniku Zagreba Većeslavu Holjevcu', kazala je za tportal Latica Ivanišević.

Njena sestra Daša ističe da se 'Hrvatska' nedopušteno počela masovno koristiti od osamostaljenja Hrvatske, a da zapravo oni koji je upotrebljavaju uopće ne znaju kome je posvećena.

'Užasnuta sam kontekstom i načinom na koji se koristila u Argentini, a posebno time tko ju je koristio i u koju svrhu. Da je moj otac živ, sasvim sigurno se ne bi zalagao za to da se Tito i ZAVNOH brišu iz Ustava RH', kaže Daša Ivanišević.

Valja napomenuti kako je i djed po majci sestara Ivanišević, dr. Srećko Šilović, bio partizan, član ZAVNOH-a, a njihova majka Ines bila je kurir te je prenosila poruke između Tita, koji je tada robijao u Lepoglavi, i članova Komunističke partije.

Premda su bili bliski komunističkim vlastima, Ivaniševići su za Jugoslavije prošli kalvariju. Naime, pjesnikov otac Mate, čija su sva četiri sina bila u partizanima, bio je bogati bankar, brodar, trgovac i vlasnik restorana u Trstu koji je između dva rata sve prodao i preselio se u Split.

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Međutim narodna vlast 1947. godine konfiscirala mu je brojne zgrade i stanove koje je stekao i strpala ga u zatvor pod optužbom da je prizemlje zgrade u kojoj je kasnije bila Slobodna Dalmacija iznajmio Talijanima u kojem su tiskali fašistički glasnik. Nakon tri godine utamničenja Mate Ivanišević u zatvoru je umro 1950. godine.          

Drago Ivanišević: Hrvatska

Ni brda nisu,

Ni doline, ni rijeke, ni more,

Ni oblaci nisu,

Ni kiša ni snijeg nije moja Hrvatska

Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda,

Hrvatska je riječ koju naučih od majke (djeda)

I ono u riječi mnogo dublje od riječi,

I ono dublje s Hrvatskom me veže,

S Hrvatskom Hrvata,

S patnjama njinin,

Sa smijehom i nadom,

S ljudima me veže,

Te kao Hrvat brat sam sviju ljudi

I kud god idem sa mnom je

HRVATSKA