RAČUN BORISA BLAŽEKOVIĆA

Izaslanstvo NATO-a troši puno, ali i promiče turizam?!

11.12.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković priznao je u srijedu da ono troši relativno puno novca poreznih obveznika, ali je to opravdao važnošću posla koje izaslanstvo obavlja i objavio da su članovi ove godine nagrađeni za promociju hrvatskog kongresnog turizma

Blažeković je na tiskovnoj konferenciji u Saboru priznao je da Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a troši relativno puno novca poreznih obveznika, zbog čega ga znaju prozivati mediji, te da je stoga njegova obveza redovito izvještavati javnost o tome što radi. 'Istina je da mi trošimo relativno puno sredstava iz državnog proračuna, ali to je naš posao. Posao izaslanstva jesu putovanja i to je takozvana parlamentarna diplomacija na razini NATO-a', rekao je Blažeković.

'Mi pokušavamo svesti putovanja na najmanju moguću mjeru, ali kad smo već članica takve organizacije ne možemo u njoj ne sudjelovati', istaknuo je. U ovoj godini izaslanstvo je bilo na 16 putovanja i potrošeno je 378.849,82 kuna ne računajući još otprilike 50.000 kuna na posljednja putovanja u Bruxelles i Washington, tako da je ukupni iznos potrošenih sredstava otprilike na razini prošlogodišnjeg, rekao je Blažeković.

Po njegovim riječima, predstavnici izaslanstva na putovanjima razgovaraju s kolegama o svim problemima vezanim za sigurnost u svijetu, ali i o drugim političkim i gospodarskim temama. 'Našim političkim komunikacijama i utjecajima pokušavamo doprijeti do samog NATO-a', kazao je on dodajući da Parlamentarna skupština donosi rezolucije koje se zatim razmatraju na summitu NATO-a. Sljedeći summit održat će se u rujnu iduće godine u Velikoj Britaniji.

'Mi smatramo da Hrvatska ima od toga koristi, a naša je zadaća da naša saznanja, stavove i zaključke iznosimo na raspravama u Saboru i po saborskim odborima', rekao je Blažeković.


Saborsko izaslanstvo u PS NATO-a dobilo je nagradu 'Ambasador hrvatskog kongresnog turizma' od Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma za organizaciju zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku u listopadu ove godine, objavio je Blažeković. Izaslanstvo je nagrađeno je u kategoriji pojedinci/institucije iz javnog sektora zaslužni za međunarodnu promociju Hrvatske kao kongresno-insentiv destinacije u 2013. godini, i to za lobiranje i organizaciju Parlamentarne skupštine NATO-a u Hrvatskoj.

Blažeković je rekao na tiskovnoj konferenciji da je godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku bio najbrojniji skup ikad održan u Hrvatskoj i ocijenio je da je to bilo jedno od uspješnijih zasjedanja Parlamentarne skupštine.