RUSKO MINISTARSTVO:

'Iza nuklearne retorike G7 stoji patološka želja da se ocrne Rusija i Kina'

23.05.2023 u 06:37

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je jedini cilj nuklearne retorike G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku

G7 je prošloga tjedna u prvom priopćenju o nuklearnom razoružavanju izdanom na summitu, pozvao Rusiju i Kinu na veću transparentnost u pogledu njihovih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su poduzele Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Komentirajući dokument zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, zadužen u ministarstvu za pitanja kontrole naoružanja, rekao je da priopćenje odražava proturuski i protukineski ton.

'Stječe se dojam da zapadna retorika o veličini njihovih nuklearnih arsenala ima samo jedan cilj – podvrgnuti Rusiju i Kinu vojno-političkom pritisku', rekao je Rjabkov u komentaru objavljenom na internetskoj stranici ministarstva. 'Iza njega očito stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje', dodao je.

Komentari su uslijedili nakon oštrih odgovora Kine i Rusije na summit G7 i izjava u kojima se proziva obje zemlje za niz pitanja. Moskva je summit nazvala 'inkubatorom' proturuske i protukineske histerije. 

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov 'dragi prijatelj' Vladimir Putin obvezali su se na 'bezgranično' partnerstvo nešto prije početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine i otada su jačali gospodarske, političke i vojne veze.

Nastavljajući bilateralne posjete, ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u ponedjeljak kasno navečer u Kinu na razgovore s kineskim dužnosnicima i poslovnim ljudima, što je izazvalo dodatnu uznemirenost Zapada zbog odnosa dviju zemalja.