EU program

Iz kohezijskih fondova za jednaku dostupnost zdravstvene zaštite devet milijardi eura, prioritet ruralna područja

19.09.2022 u 16:02

Bionic
Reading

Kohezijskim fondovima EU-a cilj je do 2027. godine smanjiti razlike u kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite između istoka i zapada Unije, a u Hrvatskoj će se ta sredstva prioritetno usmjeriti u infrastrukturu i bolju zdravstvenu zaštitu na ruralnim područjima

Na konferenciji „Smanjenje zdravstvenih razlika u Hrvatskoj i EU upotrebom kohezijskih fondova“, koju je u ponedjeljak organizirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, upozoreno je na porast troškova zdravstvene zaštite, starenje stanovništva i odljev radne snage na Zapad.

Te će se razlike rješavati financijskim i regulatornim instrumentima, rekao je Sokol posebno istaknuvši program EU za zdravlje, težak 5,3 milijarde eura, te investicije unutar koehezijske politike sa ciljem smanjivanja razlika u razvijenosti različitih dijelova EU-a.

Prvenstveno će se ulagati u infrastrukturu i ruralna područja, te u radnu snagu kroz Europski socijalni fond, preko kojega se mogu sufinancirati specijalizacije i subspecijalizacije.

Hrvatski zdravstveni sustav trenutno ima više izvora financiranja, osim EU za zdravlje tu je i Nacionalni program oporavka i otpornosti, odakle je za zdravstvo alocirano više od 2,5 milijarde kuna, kao i europska kohezijska politika, gdje su na raspolaganju još veća sredstva.

Sokol je istaknuo važnost ulaganja u e-zdravstvo, kako bi se dio pregleda i dijagnostike obavljao online, a naglasio je i potrebu optimizacije organizacije zdravstvene zaštite.

  • +8
Europski parlament Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

"Neki su bolnički odjeli preopterećeni, a drugdje nedostaje pacijenata. U Zagrebu se moraju razvijaju bolnički kapaciteti i u Novom Zagrebu", poručio je. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je kako je cilj EU-ove kohezijske politike smanjenje teritorijalnih socijalnih nejednakosti, a time i ulaganja u zdravstveni sustav.

Navela je podatak da je u razdoblju od 2014. do 2020. više od 3,8 milijardi uloženo u razvoj zdravstvenog sustava, infrastrukturu, opremu, stručne specijalizacije i dostupnost primarne zdravstvene zaštite. U sedmogodišnjem razdoblju 2021.-2027. Hrvatska će u okviru sporazuma o partnerstvu s Komisijom primiti ukupno devet milijardi eura sredstava kohezijske politike.

"Sada smo u fazi pripreme za korištenje prvih sredstava, a fokus će biti na dostupnijoj primarnoj zaštiti, posebno u slabije razvijenim područjima. Jačat će se i kompletna infrastruktura u zdravstvu", poručila je ministrica.