ZAOŠTRAVANJE U MAKEDONIJI

Ivanov ne da Zaevu mandat, Thaci pozvao Albance da 'uzmu stvar u svoje ruke'

03.03.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov poručio je dan nakon susreta s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini kako ne može prihvatiti njezin poziv da mandat za formiranje makedonske vlade povjeri čelniku SDSM-a Zoranu Zaevu, navodeći kao razlog Zaevovo prihvaćanje 'Tiranske platforme'. Istovremeno, kosovski predsjednik Hashim Thaci pozvao je danas makedonske Albance da 'uzmu stvar u svoje ruke', nakon što je Ivanov uskratio Zaevu mandat za sastav vlade

Kako javljaju makedonski mediji, predsjednik Ivanov je kazao kako, u skladu s Ustavom, neće imenovati za mandatara 'nekoga tko pregovara na osnovi platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanja njezinog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera'.

'Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj ovisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za europske reforme, a ne za stranu platformu', stoji u pojašnjenju iz kabineta predsjednika Ivanova.

Makedonski predsjednik je, također, ukazao na odsustvo službene međunarodne osude takve platforme koja predstavlja miješanje u unutarnje stvari Makedonije.

Nakon što je Ivanov odlučio uskratiti mandat za sastav vlade čelniku Socijaldemokratske stranke Makedonije koji je parlamentarnu većinu osigurao uz podršku dvije albanske stranke, Demokratske stranke za integraciju  (DUI) te Besa, kosovski predsjednik Hashim Thaci pozvao je jutros makedonske Albance da 'uzmu stvar u svoje ruke'.

Ocijenivši kako je odluka Ivanova uznemiravajuće, Thaci je optužio makedonskog kolegu kako je zloporabio Ustav i zakon. Pored toga, kosovski čelnik je optužio Ivanova da je donio antialbansku odluku, te da nije ispoštovao volju većine građana i Ohridski sporazum.

'Predsjednik Ivanov je zloporabio Ustav i zakone u svojem neprijateljskom pristupu prema Albancima, koji čine trećinu građana ove države. Svojom odlukom, predsjednik Ivanov je sahranio demokraciju ne poštujući volju građana, Ustav i zakone, a sahranjen je i Ohridski sporazum' rekao je Thaci za prištinsku Gazetu Express, ponovivši kako su Albanci u Makedoniji konstitutivni narod te kako ta zemlja mora biti država svih njezinih građana.

'Bez jednakih prava Albanaca u Makedoniji, ta država gubi svaki smisao. Zato Albanci trebaju sudbinu svojih prava uzeti u svoje ruke', naveo je Thaci.

Zbog političke krize u Makedoniji jutros je reagirala i Moskva koja je pozvala Zapad da prekine s grubim miješanjem u unutarnje stvari te zemlje, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

'Zapad preko albanske manjine pokušava dovesti na vlast u Skoplju poraženu oporbu koja je stavila potpis na ultimativne zahtjeve Albanaca koji vode k potkopavanju ustavnog uređenja te zemlje. Nastavak destruktivnih pokušaja nametanja izvana pokušaji su koji su u suprotnosti s voljom makedonskih birača i mogu samo pogoršati situaciju', navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo dodalo je da Makedonci, uz aktivnu podršku europskog rukovodstva i NATO, pokušavaju nametnuti 'albansku platformu' pripremljenu u Tirani.

'Posebnu zabrinutost izaziva to što su u tu aferu umiješane vlasti jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo. Smatramo da je takva politika vrlo opasna, i da može uništiti makedonsku državnost i destabilizirati cijeli Balkan', zaključuje se u priopćenju Kremlja.