ublažavanje posljedica

Italija povećava javnu potrošnju zbog koronavirusa, moguće nove restrikcije

11.03.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Italija će povećati javnu potrošnju na 25 milijardi eura kako bi pomogla gospodarstvu ublažiti učinke epidemije koronavirusa koji je uzeo više od 600 života, a možda će uvesti i nova ograničenja kretanja, rekao je u srijedu talijanski premijer Giuseppe Conte

Nakon Kine Italija je najteže pogođena koronavirusom te je do sada umrla 631 osoba, a potvrđeno je 10.149 slučajeva zaraze.

Koronavirus se u Italiji prvo pojavio u sjevernoj pokrajini Lombardiji 21. veljače.

Pošto zabrana kretanja samo u dijelu sjevernih pokrajina nije urodila plodom, vlada je u ponedjeljak zabranila sva putovanja, osim nužnih, kako i javna okupljanja u cijeloj Italiji do 3. travnja, a zabranila je i sportska događanja.

Conte je rekao novinarima da će vlada povećati potrošnju za 25 milijardi eura, što je velik pomak u odnosu na prošli tjedan kada je procijenio da će trebati povećanje od 7, 5 milijardi eura.

Italiju, koja ima golem javni dug, Europska komisija višestruko je kritizirala zbog proračunskog deficita koji će se ovim mjerama samo povećati, i to iznad 3 posto BDP-a, a što je gornja granica prema regulativi Europske unije.

"Nećemo sve iskoristiti, ali ćemo imati sredstva na raspolaganju kako bi se suočili s raznim problemima ovog izvanrednog stanja", rekao je Conte novinarima poštoje vlada odobrila nova proračunska sredstva.