hrejting

Istraživanje pokazalo što građani misle o stanju u zdravstvu

23.04.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Stanje u zdravstvu, kao i nezadovoljstvo liječnika, jedno je od pitanja u ovomjesečnom HRejtingu. Na pitanje o općem stanju u zdravstvu, 25 posto ispitanih odgovara da je ono izrazito loše, a 27 posto da je uglavnom loše. Da je stanje u zdravstvu osrednje misli oko 32 posto ispitanih. Gotovo 13 posto smatra da je stanje uglavnom dobro, a da je izrazito dobro misli samo njih 1,8 posto.

Najveći problemi u zdravstvenom sustavu?

Na pitanje o najvećim problemima u zdravstvenom sustavu. Najviše ispitanih - 37,8 posto, smatra da su to liste čekanja na preglede i zahvate. Kao drugi problem istaknuli su lošu organizaciju i vođenje zdravstvenih ustanova, a s gotovo 14 posto slijedi manjak liječnika, medicinskih sestara i tehničara. Njih gotovo 11 posto smatra da su najveći problemi našeg zdravstva korupcija i nepotizam. Oko 5 posto smatra da su to rad liječnika u javnim i privatnim ustanovama, loša infrastruktura te potplaćenost zdravstvenih djelatnika, prenosi HRT

Razina podrške liječnicima 

S obzirom na nedavno nezadovoljstvo liječnika koji su najavljivali i štrajk, no na kraju su se ipak dogovorili s Vladom, Hrejting bavio se i razinom podrške liječnicima. 4,6 posto ispitanih reklo je da nikako ne podržava liječnike u izražavanju statusa i borbi za poboljšanje statusa, a oko 9 posto uglavnom ne podržava. Neodlučnih je 17 posto, a 35,6 posto uglavnom podržava liječnike. Potpuno ih pak podržava 31 posto.

Razlozi nepodržavanja liječnika

Na pitanje zašto ne daju podršku liječnicima najviše ispitanih, 26,6 posto, smatra da imaju dobre plaće za naše uvjete. 17 posto ispitanih ne podržava liječnike jer misle da su predobro plaćeni za to koliko rade, a 16 posto kao odgovor navodi da su liječnici više usmjereni na rad u privatnoj praksi nego na radnom mjestu. Da su upitni stvarni motivi organizatora prosvjeda navodi oko 12 posto ispitanih, a gotovo jednak postotak ističe da liječnicima nije važna dobrobit pacijenta nego da gledaju samo svoje interese. Oko 5 posto ispitanih smatra pak da iza prosvjeda stoje političke stranke iz oporbe.

Razlozi podržavanja liječnika

Većina ispitanika koji podržavaju liječnike smatra da su potplaćeni i da imaju manje plaće od nekih manje bitnih zanimanja - 28,7 posto. Da su liječnici važni i da trebamo napraviti sve da ih zadržimo u zemlji misli 26 posto ispitanika. S oko 25 posto slijede oni koji misle da je premalo liječnika te da rade u vrlo teškim uvjetima. 11 posto njih smatra da je to prosvjed za spas hrvatskog zdravstva te 7 posto kao razlog navodi da su liječnici preopterećeni administrativnim poslovima.