NAKON 10 JEDINICA

Istraživanje Nove TV: Narodnoj koaliciji 55 mandata, HDZ-u 53 mandata, Mostu 12

07.09.2016 u 21:06

Bionic
Reading

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje u 10 izbornih jedinica. Istraživanje je provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna, a u sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu

Narodna koalicija osvaja 1. izbornu jedinicu, ali moguća su i iznenađenja, poput stranke Pametno

Narodna koalicija osvaja 38,7 posto i prva je lista, a HDZ je sa 26,7 posto druga lista. Most osvaja 10 posto, Bandićeva koalicija imala bi 7,8 posto potpore birača. Stranka Pametno u 1. izbornoj jedinici ima šest posto potpore, a koalicija oko Živog zida uživa potporu od 5,9 posto.

Narodna bi koalicija osvojila šest mandata, HDZ četiri, a po jedan mandat mogu osvojiti Most i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen ni stranci Pametno te koaliciji Živi zid.

Od 14 mandata, dva mandata nisu sigurna, i to Živog zida i stranke Pametno. A za ta dva mandata se zapravo uz te dvije stranke bore još Narodna koalicija, HDZ i Most, koji bi time povećali broj svojih mandata u odnosu na prvu procjenu.

Narodna koalicija vodi u 2. izbornoj jedinici, HDZ druga lista

Narodna koalicija s 32,6 posto prva je lista u 2. izbornoj jedinici, a HDZ ima potporu od 29,4 posto. Bandićeva koalicijska lista uživa potporu od 11,4 posto birača, a Most ima osam posto, dok koalicija Živog zida ima potporu od 7,1 posto.

No podjednak broj mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, njih pet, Bandićeva koalicija mogla bi dobiti i dva mandata, a Most i Živi zid po mandat.

U ovoj izbornoj jedinici se za dva mandata bori pet stranaka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali ni Milan Bandić. To znači da se za dva mandata bore tri opcije jer je u utrci za jedan od ta dva mandata i Narodna koalicija.

Narodna koalicija vodi u 6. izbornoj jedinici

Narodna koalicija s 33,5 posto prva je lista u 6. izbornoj jedinici. Na drugom je mjestu HDZ s potporom od 29,1 posto birača, slijedi Bandićeva koalicija s 10,7 posto, Most osvaja 9,9 posto birača, a koalicija predvođena Živim zidom 7,8 posto.

Narodna koalicija tako ima šest mandata, HDZ pet, a po mandat osvajaju Bandićeva lista, Most i Živi zid.

U 6. izbornoj jedinici jedan mandat Narodne koalicije nije siguran i ta se stranka bori za njega s Bandićevom koalicijom i Mostom, kojima bi to, u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

Anketa Nove TV predviđa: Relativni pobjednik za dva mandata Narodna koalicija

Nakon rezultata iz svih deset izbornih jedinica relativni pobjednik bila bi Narodna koalicija s osvojenih 55 mandata, a slijedio bi HDZ i partneri s 53 osvojena saborska mandata. Most bi ostao na 12 mandata, koliko je imao na kraju prošlog saziva Sabora, a Živi zid popeo bi se na osam mandata. Bandićevoj koaliciji pripalo bi sedam mandata, IDS-u tri mandata, a HDSSB i stranka Pametno dobili bi po jedan mandat.

U ove rezultate nije uključena 11. izborna jedinica, tzv. dijaspora, kao ni 12. izborna jedinica, u kojoj se biraju manjinski zastupnici.

Detalje istraživanja pogledajte OVDJE.

Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruživanje liste na glasačkom listiću). U istraživanju je sudjelovalo više od 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici. Pogreška mjerenja na razini izborne jedinice je oko +/-4,8 %. U istraživanju je sudjelovalo 150 anketara.