DEKLARACIJA O REGIONALNOM RAZVOJU

Istra traži povratak preseljenih institucija

30.10.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Vijećnici Skupštine Istarske županije jednoglasno su usvojili Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre. SDP i IDS, koalicijski partneri u Vladi, uspjeli su dogovoriti zajednički dokument koji je dobio potporu i svih klubova Županijske skupštine

Naime, na jučerašnjoj tematskoj sjednici u Pazinu, nakon usuglašavanja klubova IDS-a i SDP-a, jednoglasno je usvojena Deklaracija kojom se traži od Vlade očuvanje regionalne posebnosti Istre te decentralizacija Hrvatske, ali i preciznije definiranje regija u Ustavu RH.

Od strane Kluba IDS-a predložena je Deklaracija o regionalnom razvoju, a od strane Kluba SDP-a Rezolucija o jedinstvenosti Istre, pa su nakon šire rasprave oba teksta objedinjena u jedinstveni tekst Deklaracije.

Deklaracijom o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre se izražava neslaganje s prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju te, između ostalog, traži dosljedna decentralizacija i povratak iz Istre preseljenih institucija, kao i da se u postupku izmjena Ustava preciznije definiraju regije i opstojnost Istre.

'Drago mi je da smo pokazali jedinstvo kada je u pitanju istarska posebnost i jedinstvenost. Dali smo potporu Vladi da u postupku izmjene Ustava definira regije', kazala je županijska vijećnica i saborska zastupnica SDP-a Tanja Vrbat

U tijeku je postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju, kojim se planiraju i takozvana planska područja odnosno neformalne skupine županija, kako pojašnjava Vrbatu cilju zajedničkog planiranja projekata i suradnje.

No upravo su predložena planska područja izazvala najviše prijepora u javnosti i oštru reakciju u Istri vladajućeg IDS-a.

Istarski župan Valter Flego uputit će pisanim putem predlagaču Zakona primjedbe na nacrt Zakona o regionalnom razvoju, a kako je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno do 4. studenoga, javne rasprave o toj temi održati će se i u svim istarskim općinama i gradovima.