UPOZORENJE

Istospolni i izvanbračni parovi su diskriminirani u poreznom sustavu

15.03.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra, Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska mreža Hrvatske u srijedu su upozorile na diskriminacija istospolnih i izvanbračnih parova u poreznom sustavu

Hrvatski sabor za vrijeme prve sjednice 9. saziva prošle godine usvojio je više poreznih zakona, a koji se tiču prava osoba koje žive u izvanbračnim zajednicama i životnim partnerstvima.

Novim Općim poreznim zakonom propisano je da se odredbe tog Zakona i drugih poreznih propisa koje se primjenjuju na bračnog druga, primjenjuju i na izvanbračnog druga, životnog partnera i neformalnog životnog partnera.

Opći porezni zakon izjednačava položaj izvanbračnih i životnih partnera u poreznom postupku s bračnim partnerima, čime je taj zakon usklađen s odredbama Obiteljskog zakona i Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U obrazloženju članka 15. Općeg poreznog zakona navedeno je da se tako daje temelj za postupanje po svim poreznim propisima na jednak način.

Istovremeno, od zakona usvojenih na 1. sjednici, jedino Zakon o upravnim pristojbama eksplicitno navodi izvanbračne i životne partnere, a svi drugi posebni zakoni koji se tiču poreza navode samo bračne partnere. To znači da je jedini od posebnih zakona koji uključuje izvanbračne i istospolne zajednice upravo onaj zakon koji ide na njihovu štetu (pribrajanje dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbe), a drugi porezni zakoni koji uglavnom propisuju porezne olakšice ne uključuju ih, navodi se u priopćenju.

Takav postupak zakonodavca i prijašnji problemi u primjeni vezano za izvanbračne parove ostavljaju prostor za zabrinutost vezano za primjenu navedenih zakona.

Namjerni propusti Vlade prilikom donošenja ovih zakona i nedostatak političke volje za osiguranje njihove primjene u odnosu na osobe koje žive u istospolnim i izvanbračnim zajednicama ukazuju na sustavnu diskriminaciju osoba koje žive u izvanbračnim ili istospolnim zajednicama od strane državnih institucija, smatraju u Lezbijskoj grupi Kontra, Autonomnoj ženskoj kući Zagreb i Ženskoj mreži Hrvatske.