nasilje nad ženama

Istanbulska konvencija: Hrvatska dobila 17 naloga koje mora provesti u tri godine

08.12.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Odbor stranaka potpisnica Istanbulske konvencije usvojio je ovaj tjedan Preporuke za Hrvatsku o implementaciji Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, u kojima Vladi RH daje 17 konkretnih preporuka, piše Jutarnji list

O njihovoj provedbi treba izvijestiti Odbor najkasnije do 5. prosinca 2026., navodi dnevnik u broju od petka.

U naredne tri godine Vlada tako, između ostalog, treba donijeti cijeli niz rodno osjetljivih politika i strategija fokusiranih na nasilje nad ženama, organizirati i provesti obavezne edukacije policije, sudstva i državnih odvjetništva, osnovati posebno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Istanbulske, povećati broj skloništa za žrtve i osigurati im minimalne standarde te osigurati da obiteljski suci u odlučivanju o skrbništvu i kontaktima s djecom nakon razvoda budu nedvosmisleno obaviješteni da tzv. "sindrom otuđenja djeteta" nema znanstvenih uporišta i da osobitu pažnju posvete nasilnosti jednog roditelja.

- Nije neuobičajeno da Odbor stranaka potpisnica Konvencije u periodu nakon što GREVIO, stručno tijelo za nadzor provedbe Istanbulske konvencije pri Vijeću Europe, donese svoje izvješće te uputi državi i posebno izdvojene preporuke koje zahtijevaju hitnu provedbu, za čiju provedbu daju određeni rok i prema čijoj provedbi prate napredak te države. Ove su preporuke sadržane i u Izvješću GREVIO-a za Hrvatsku, koje nam je stiglo u rujnu, no sada su dodatno istaknute kao posebno važne - tumači Iva Čatipović iz Udruge SOS Rijeka.

Podsjetimo, GREVIO je u rujnu objavio prvo Izvješće za Hrvatsku, koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju 2018. godine. Izvješće je vrlo konkretna analiza stanja objavljena na 100-tinjak stranica, koju je struka jednoglasno proglasila poraznom za Hrvatsku.

Na kraju dokumenta pobrojano je 68 konkretnih prijedloga i sugestija, a Odbor stranaka potpisnica, kao centralno tijelo, u novim je Preporukama izdvojilo i saželo njih 17, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'