NAKON DEMANTIJA

Isprika zbog opasnih silikona za grudi

24.04.2013 u 21:30

Bionic
Reading

Čelnik francuske tvrtke optužen za prodaju implantata za grudi od neprovjerenog gela za industrijsku upotrebu prvi put se ispričao u srijedu, samo nekoliko dana nakon što je demantirao da ti silikoni ugrožavaju zdravlje žena

Skandal oko ovih implantata izazvao je globalnu paniku i tisuće tužbi nakon što je inspekcija otkrila industrijski silikon pokraj tvornice francuske tvrtke Poly Implant Prosthesis (PIP) 2010. godine. Panika se proširila svijetom kad su vlade preporučile uklanjanje umetaka zbog njihova češćeg pucanja. Stručnjaci su poručili da nisu utvrđene veze između umetaka i raka dojke, no plastični kirurzi diljem svijeta bili su zatrpani zahtjevima za vađenje umetaka iz grudi zabrinutih klijentica.

'Ispričavam se tužiteljicama za gel koji je koristio PIP od 1992.', rekao je Jean-Claude Mas, osnivač i dugogodišnji glavni direktor tvrtke, novinarima šestog dana suđenja u tom slučaju.'Opisani sindrom tjeskobe je stvaran. Jasno mi je da one pate i da ih je strah', rekao je on o ženama diljem svijeta koje su kupile njegov proizvod.

Oko 300.000 implantata je prodano u Francuskoj i svijetu tijekom deset godina prije nego što su vlasti povukle taj proizvod s tržišta u ožujku 2010. Mas i još četvorica direktora u PIP-u optuženi su za tešku prijevaru i suočeni su sa zatvorskom kaznom od pet godina i novčanim kaznama. Očekuje se da će suđenje trajati do sredine svibnja.

Protiv tvrtke je uloženo 5.000 pojedinačnih građanskih tužbi, uključujući 220 izvan Francuske.