DESECI TISUĆA

IS ima više boraca nego što je Al Kaida imala na svom vrhuncu

25.07.2016 u 10:58

Bionic
Reading

Džihadistička skupina Islamska država (IS) ima širom svijeta desetke tisuća boraca, mnogo više nego što je na svojem vrhuncu imala Al Kaida, rekao je u četvrtak direktor CIA-e John Brennan

Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet Islamske države nisu smanjeni unatoč napretku u borbi protiv te organizacije na terenu, rekao je Brennan u rijetkom javnom saslušanju pred Odborom za obavještajnu zajednicu američkog Senata.

‘Smatramo da ISIS obučava i pokušava rasporediti operativce za daljnje napade’, rekao je Brennan, nekoliko dana nakon što je naoružani napadač, potaknut Islamskom državom, ubio 49 ljudi u Orlandu na Floridi.

Brennan je rekao da CIA još nije utvrdila izravnu vezu između napadača Omara Mateena i bilo koje međunarodne terorističke organizacije.

Islamska država vjerojatno će promijeniti strategiju kako bi nadoknadila udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerojatno će se osloniti više na ‘gerilsku taktiku’, uključujući napade u inozemstvu.

‘Resursi potrebni za terorizam jako su skromni i skupina će morati pretrpjeti još teže gubitke teritorija, ljudstva i novca da bi joj se teroristički kapaciteti značajno smanjili’, rekao je.

CIA je zabrinuta zbog jačanja Islamske države u Libiji, koja ondje ima između 5000 i 8000 ljudi. Broj boraca u Iraku i Siriji smanjio se na između 18.000 i 22.000 s između 19.000 i 25.000.

‘Zabrinut sam zbog jačanja Islamske države u Libiji koja bi mogla postati bazom za napade u Europi.. to jako zabrinjava’, rekao je.

Upozorio je da europske države još nisu napravile dovoljno u jačanju obavještajne suradnje.