KOUCHNER TVRDI:

Iranu prijete odlučni 'unutrašnji neprijatelji'

04.01.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Iranskome režimu 'prijete vrlo odlučni ljudi iz vlastitih redova, neki su među njima veliki vjernici, a dolaze iz visokih šijitskih krugova', rekao je u ponedjeljak za radio RTL francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

'Postojanje iranskog režima nije međunarodno, nego unutarnje pitanje. Svima nam je jasno da mu prijete vrlo odlučni ljudi, neki su među njima veliki vjernici, a dolaze i iz visokih šijitskih krugova', ocijenio je, odgovarajući na pitanje zaoštravanja sukoba između iranskih vlasti i oporbe.

Francuzi odbacuju 'zadnji veliki preokret' Irana koji pred grupu 5+1 postavlja ultimatum u pogledu ponude koja se odnosi na nuklearni program te zemlje, kazao je Kouchner. 'Ovo je posljednji veliki zaokret koji čine Iranci. Poznato vam je da su postavili ultimatum pred međunarodnu zajednicu, tj. pred one koji su im ponudili pomoć u procesu obogaćenja urana.'

Iran je u subotu objavio da zapadnim zemljama ultimativno određuje rok od mjesec dana unutar kojeg trebaju prihvatiti Teheranov protuprijedlog na međunarodni plan za rješavanje problema obogaćivanja urana za iranske potrebe o kojem se Iran nije izjasnio nego je iznio svoj protuprijedlog.

'Do 31. prosinca imali su vremena da se dogovore oko tehničkih pitanja u pogledu obogaćenja urana, no taj je datum istekao. Nije na nama da prihvaćamo ono što oni žele nametnuti. No mi ćemo i dalje nastaviti pregovore s Irancima, ali, čini se, da je razgovarati o razvoju nuklearnog programa s njima nemoguće', rekao je francuski ministar.