maksimalna opasnost

Iran u UN-u upozorio Izrael da ne poduzima daljnje vojne akcije

18.04.2024 u 23:35

Bionic
Reading

Iran je u četvrtak rekao pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da Izrael "mora biti prisiljen zaustaviti svaki daljnji vojni avanturizam protiv naših interesa" dok je glavni tajnik UN-a upozorio da je Bliski istok u "trenutku maksimalne opasnosti."

Izrael je rekao da će uzvratiti na iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama od 13. travnja, za koji Teheran kaže da je izveden kao odgovor na navodni izraelski napad na kompleks veleposlanstva u Damasku ranije u travnju.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian opisao je napade na Izrael kao "apsolutno neophodne" u svjetlu "napada na veleposlanstvo i nepovredivi suverenitet" zemlje. Rekao je da je Islamska Republika Iran izgubila strpljenje zbog "kontinuiranog nedjelovanja Vijeća sigurnosti", prenosi dpa.

"U slučaju bilo kakve upotrebe sile izraelskog režima i kršenja našeg suvereniteta, Islamska Republika Iran neće oklijevati da ostvari svoja temeljna prava da pruži odlučan i odgovarajući odgovor, kako bi tamošnji režim požalio zbog svojih postupaka", rekao je Amirabdolahian Vijeću sigurnosti.

Izjavio je to nakon što je zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao ranije u četvrtak da bi Iran mogao preispitati svoju "nuklearnu doktrinu" nakon izraelskih prijetnji.

Amirabdolahian je kritizirao i Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku jer nisu osudile izraelski napad.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku, glavni tajnik Antonio Guterres pozvao je na maksimalnu suzdržanost.

"Krajnje je vrijeme da se prekine krvavi ciklus odmazde. Krajnje je vrijeme da se zaustavi", rekao je Guterres.

"Međunarodna zajednica mora raditi zajedno kako bi spriječila bilo kakve radnje koje bi mogle gurnuti čitav Bliski istok preko ruba, s razornim učinkom na civile“, apelirao je.

Ranije u četvrtak u Vijeću sigurnosti izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan kritizirao je prisutnost Amirabdolahiana u tom svjetskom tijelu.

"On je ovdje da vam se ruga. On je ovdje da vam svima pokaže, dok ste u odijelima i diplomatski uglađeni, da njegova zemlja može napasti drugu državu članicu u subotu, a da u četvrtak on može doći ovamo da vam svima drži lekciju o ljudskim pravima i međunarodnom pravu", rekao je Erdan.