izmišljeni obavještajni podatci

Iran osudio izgon dvojice svojih diplomata iz Albanije, Trump joj zahvalio

20.12.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Iran je u četvrtak osudio izgon dvojice svojih diplomata iz Albanije ocijenivši da se odluka donesena 'pod pritiskom Sjedinjenih Država' temelji na 'izmišljenim' obavještajnim podatcima, a predsjednik Donald Trump zahvalio je Albaniji, javljaju svjetske agencije

Iranski veleposlanik u Tirani i još jedan iranski diplomat protjerani su zbog umiješanosti 'u djelatnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost', rekli su službeni albanski i američki izvor, a prenijela agencija France Presse.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pohvalio je albansku odluku o izgonu 'dvojice iranskih agenata koji su pripremali teroristički napad u Albaniji', ne navodeći druge pojedinosti.

'Neopravdani stav albanske vlade (...) u cijelosti se temelji na pogrješnim i izmišljenim obavještajnim podatcima, on je neprihvatljiv i mi ga osuđujemo', priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Teheran drži da izjave u kojima se američki dužnosnici vesele zbog izgona svjedoče o pokušajima SAD-a i Izraela da 'naruše veze Irana, ponajprije s europskim zemljama'.

'Taj je scenarij pripremljen pod pritiskom SAD-a', ističe ministarstvo, ocijenivši da ta zemlja intervenira 'u trenutku kada jača suradnja Irana i Europe kako bi se oslabio učinak američkih sankcija' ponovo uvedenih Teheranu.

SAD se u svibnju povukao iz ugovora o iranskom nuklearnom programu, ali su Europljani odlučni očuvati ga na životu i pronaći mehanizme koji će ublažiti posljedice sankcija na Iran.

Predsjednik Donald Trump zahvalio je Albaniji što je protjerala dvojicu iranskih diplomata zbog navodnog djelovanja koje ugrožava sigurnost te zemlje, priopćilo je u četvrtak iransko veleposlanstvo u Tirani, a prenijela njemačka agencija dpa.

Trump je u pismu zahvalio albanskom premijeru Ediju Rami na 'trajnim naporima da se suprotstavi Iranu i suzbije njegovu destabilizacijsku djelatnost i pokušaje da ušutka disidente u svijetu'.

Kopija pisma objavljena je na profilu Facebooka američkog veleposlanstva.

Albanija je u srijedu objavila da je protjerala dvojicu diplomata jer su navodno zloupotrebljavali svoj diplomatski status.

Izgon svjedoči o 'našim zajedničkim nastojanjima da pokažemo iranskoj vladi da će teroristička djelatnost ... imati žestoke posljedice', rekao je Trump.