JASNO UPOZORENJE

Iran: Izraelska veleposlanstva mogu postati mete osvetničkih napada

07.04.2024 u 17:34

Bionic
Reading

Savjetnik vrhovnoga iranskog vođe, ajatolaha Alija Hameneija kazao je da bi sve izraelske diplomatske misije u svijetu mogle postati mete osvetničkih napada kao odgovor na bombaški napad na iransko veleposlanstvo u Siriji za koji se okrivljuje Izrael

"Fronta (antiizraelskog) otpora spremna je na sve moguće scenarije odmazde. Od takve odmazde nije sigurno nijedno izraelsko veleposlanstvo u svijetu", rekao je u nedjelju general Yahya Rahim Safavi, bivši zapovjednik iranskih elitnih vojnih snaga, a prenijela državna televizija Al -Alam.

Dvojica generala i petorica časnika Iranske revolucionarne garde (IRGC) ubijena su prošli ponedjeljak u zračnome napadu na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskome glavnom gradu Damasku.

Iransko vodstvo za napad je odmah okrivilo svoga najvećeg neprijatelja, Izrael te je zaprijetilo osvetom.

Izraelska vojska nije preuzela odgovornost za napad, no tvrdi da kompleks nije bio zgrada veleposlanstva.

Safavi, viši pomoćnik i Hameneijev savjetnik bio je zapovjednik IRGC-a od 1997. do 2007. Unatoč malom političkom utjecaju u zemlji, konzervativni mediji u Iranu redovito prenose i citiraju njegove protuizraelske izjave.

Napad na iranski konzulat u Damasku Izvor: Profimedia / Autor: Hummam Sheikh Ali / Xinhua News / Profimedia

Analitičari u Iranu smatraju da je iranski napad na izraelska veleposlanstva malo vjerojatan.

I vlada predsjednika Ebrahima Raisija distancirala se i ogradila od takve prijetnje. No promatrači smatraju mogućima iranske napade na izraelske ili američke položaje i objekte preko proiranskih skupina u Libanonu, Jemenu ili Iraku.