BENJAMIN NETANYAHU:

'Iran će do sljedećeg ljeta imati atomsku bombu'

28.09.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) da ništa ne može više ugroziti svijet od nuklearno naoružanog Irana, navodeći da Teheran ima dovoljno obogaćenog urana da do sljedećeg ljeta napravi atomsku bombu

Netanyahu je ponovio da svijet mora povući jasnu 'crvenu liniju' kako bi odvratio Iran od njegovih nuklearnih planova, upozorivši da istječe vrijeme za zaustavljanje Teherana. 'Postaje kasno, veoma kasno', poručio je Benjamin Netanyahu, govoreći o nužnom zaustavljanju Irana i dodao da prijetnje silom moraju ozbiljno biti uzete u obzir, javila je agencija Beta.

'Crvene linije ne vode u rat, crvene linije sprečavaju rat', dodao je izraelski premijer.On je naveo da je Iran završio prvu fazu obogaćivanja urana, čime je, kako je poručio, Teheran 'prevalio 70 posto puta'. Netanyahu već dugo upozorava na opasnost koju predstavlja iranski nuklearni program, za koji Teheran tvrdi da je u miroljubive svrhe proizvodnje struje i medicinskih izotopa, a ne nuklearnog oružja, za što ga optužuju zemlje Zapada.

Vođe židovske države posljednjih tjedana izdali su seriju upozorenja u kojima su naveli da bi, ukoliko Iran nastavi proces obogaćivanja urana, mogao uskoro da se suoči s jednostranim vojnim napadom, unatoč protivljenju SAD-a. Agencija AP navodi da su SAD odmah nakon ovakvih izraelskih izjavama pokušale da umire svog bliskog saveznika jer bi napad Tel Aviva mogao i Washington uvući u sukob i izazvati krvoproliće u regiji, uoči predsjedničkih izbora u studenome.

Izrael, pak, smatra Iran prijetnjom po svoj opstanak, navodeći kao dokaz toga činjenicu da Teheran poriče holokaust, poziva na uništenje židovske države, raspoređuje rakete koje mogu doseći Izrael i pomažu ekstremističke arapske skupine. 'Kad imate u vidu ovu iransku agresiju bez nuklearnog oružja, zamislite samo iransku agresiju s nuklearnim oružjem', poručio je Netanyahu.