JEDINA PRAVA OLAKŠICA

Investirajte pa ćete platiti manje poreza na dobit

06.08.2014 u 00:09

Bionic
Reading

Končar, Medika, Plodine, Hrvatski telekom samo su neke od velikih domaćih kompanija koje su ove godine povećale kapital koristeći poreznu olakšicu na reinvestiranu dobit

Nakon što je Vlada ove godine vratila stope zdravstvenog doprinosa na početnu razinu (sa 13 na 15 posto), mogućnost smanjenja porezne osnovice kroz reinvestiranje dobiti jedina je opipljivija olakšica za poduzetnike preostala od mini porezne reforme bivšeg ministra financija Slavka Linića iz 2012. godine.

U prvih šest mjeseci 2014., brojne tvrtke iskoristile su tu olakšicu čija je glavna svrha poticanje ulaganja u razvoj kroz jačanje temeljnog kapitala. Među najvećim korisnicima porezne olakšice u ovoj godini ističu se Hrvatski telekom, Medika, Plodine i Končar elektroindustrija. HT je gotovo polovicu prošlogodišnje dobiti odlučio reinvestirati te je početkom srpnja proveo dokapitalizaciju vrijednu 694 milijuna kuna. Končar Elektroindustrija, matična tvrtka grupe Končar gotovo 80 posto prošlogodišnje dobiti iskoristila za neoporezivo povećanje kapitala.

Olakšica stanjila prihode proračuna

Otkako je 2012. uvedena porezna olakšica na reinvestiranu dobit, smanjili su se proračunski prihodi od poreza na dobit. Tako je u 2013. ubrano 1,3 milijarde kuna manje nego 2012. Ove je godine u prvih pet mjeseci naplaćeno 2,8 milijardi kuna prihoda od poreza na dobit što je 1,2 milijarde kuna manje nego u istom razdoblju 2012. kada olakšice nije bilo.

Farmaceutska tvrtka Medika je provela dokapitalizaciju od 40,8 milijuna kuna reinvestirajući gotovo cjelokupnu dobit iz prošle godine. Trgovački lanac Plodine najavio je kapitalnu injekciju od 40 milijuna kuna pri čemu će u dokapitalizaciju usmjeriti cjelokupnu prošlogodišnju dobit od 34,5 milijuna kuna te dio dobiti ostvaren u ranijim godinama (5,5 milijuna kuna).

Porezna osnovica može se umanjiti za dio ili cjelokupnu ostvarenu dobit u 2013., uz uvjet da se zadržana dobit naknadno pretvori u temeljni kapital. Da bi vlasnik iskoristio olakšicu mora donijeti odluku o iznosu dobiti koji želi reinvestirati te formalno provesti dokapitalizaciju

Primjerice, ako je poduzetnik u 2013. ostvario dobit od 100 milijuna kuna, uz uvjet da ne koristi druge porezne olakšice i nema rashoda koji povećavaju poreznu osnovicu, trebao bi platiti 20 milijuna kuna poreza na dobit, čija stopa iznosi 20 posto. Ako odluči povećati temeljni kapital s ciljem ulaganja u razvoj, uštedjet će 20 milijuna kuna, koliko bi inače morao uplatiti u državnu blagajnu.

Porezna uprava priznat će olakšicu ako poduzetnik u poreznoj prijavi iskaže namjeru reinvestiranja dobiti te u roku od šest mjeseci (najkasnije do 31. listopada) dostavi sudsko rješenje o upisu povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru.

Tvrtke koje iskoriste poreznu olakšicu bit će pod prismotrom poreznika zbog mogućih zlouporaba. Iskorištena porezna olakšica može se izgubiti ako poreznici utvrde da je tvrtka naknadno smanjila temeljni kapital. Poreznici će obračunati porez ako utvrde da su vlasnici uzimali pozajmice od tvrtke i na taj način izvlačili dobit koju su trebali reinvestirati.

Također, poduzetnik neće imati pravo na olakšicu ako se smanjenje temeljnog kapitala izvrši radi povećanja drugih stavki kapitala i rezervi koje u budućim poreznim razdobljima omogućavaju isplatu dobiti.