SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Investicije trpe zbog nedonošenja Prostornog plana

17.01.2013 u 17:18

Bionic
Reading

Izmjene i dopune prostornog plana Splitsko dalmatinske županije već dulje vrijeme izazivaju posebnu pažnju u županiji, pa je danas Veljan Radojković (SDP), potpredsjednik Županijske skupštine, pozvao da se isti što prije donese, pa i da se, ako treba, sporne odredbe izbace u cilju konsenzusa

Po njegovom mišljenju, sporni elementi, a koji se najviše tiču investiranja i ulaganja u turizam, koče realizaciju kapitalnih investicija u energetici, što je u ovom trenutku prioritet.

'Sada, tri i pol godine nakon početka rada na izmjenama prostornog plana, dovedeni smo u vremenski tjesnac i predlagač je donio sporne izmjene i dopune koje su suprotne zakonu. Plana nema, a kako se čini, neće ga ni biti. To dovodi u pitanje velike projekte i investicije', izjavio je Radojković.

Srđan Gjurković, saborski zastupnik HNS-a, naglasio je da izrađivač planova u slučajevima spornih izmjena i dopuna nije usklađen sa zakonom, pa resorno ministarstvo to neće prihvatiti, a riskiraju se i tužbe protiv države.

'Neki investitori su pojedine parcele kupovali jer su bile u turističkoj zoni. Sada su predložene promijene koje nisu u skladu sa zakonom, a u odnosu na investitore šaljemo lošu poruku kao neozbiljna i nesigurna zemlja za ulaganje. Na kraju je moguće i da investitori zbog toga tuže državu', rekao je Gjurković.

Đurđica Plančić, gradonačelnica Starog Grada, rekla je da su se čelnici četiri općine na Hvaru, koji pripadaju različitim političkim opcijama, složili oko budućih zona i planova za razvoj, no na čak 26 primjedbi predlagaču, nisu dobili odgovor i oni ih uopće nisu razmatrali te potpuno ignoriraju lokalnu samoupravu.

Na to se požalio i Ivan Radovančić, zamjenik načelnika općine Sućuraj na Hvaru, te naveo primjer projekta za koji se pune četiri godine čeka zeleno svjetlo, ali ga nije dobio.

Marin Jurjević, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik GO SDP Split, napomenuo je da su prostorni planovi poligon za mutne igre.

Radojković je na upit ponovio da su svi zastupnici županijske skupštine dali glas za konsenzus, ali da je problem manji broj spornih točaka, oko čega se trebalo dogovoriti bez politiziranja, tako da kapitalni projekti konačno mogu biti realizirani.

'Nisam siguran o čemu se tu radi, plan nam je neophodan i ne smijemo više gubiti vrijeme, niz investicija, posebno u energetici čeka i zato požurujemo Zavod za prostorno planiranje. Ako se to ne napravi, za mjesec-dva je raspuštanje predstavničkih tijela i tada gubimo još najmanje godinu dana do donošenja novog plana, što je katastrofa i potpuno će zaustaviti investicije u županiji, a to, vjerujem, nikome nije u interesu', zaključio je Radojković