živi u egzilu

Indijski premijer Modi telefonski čestitao rođendan Dalaj-lami, Kini usprkos

06.07.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Indijski premijer Narendra Modi u utorak je objavio svijetu da je nazvao tibetanskog duhovnog poglavara Dalaj-lamu kako bi mu poželio sretan 86. rođendan, ignorirajući bilo kakvo potencijalno neodobravanje Kine

Peking smatra Dalaj-lamu, koji živi u egzilu na sjeveru Indije više od šest desetljeća, opasnim separatistom te negoduje kad se dogodi bilo kakva komunikacija s njim.

Indijski političari generalno su bili oprezni po pitanju bilo kakvog kontakta, kako bi izbjegli uznemiravanje Pekinga, no s obzirom na to da su indijski odnosi s Kinom zahladili, Modi je tvitao da je osobno prenio svoje čestitke.

"Razgovarao sam telefonski s njegovom svetošću @DalaiLama kako bih mu prenio čestitke za 86. rođendan. Želimo mu dugačak i zdrav život", rekao je Modi.

Nekoliko indijskih čelnika saveznih država naknadno je čestitalo Dalaj-lami, rekavši da su njegove vrijednosti, učenja i način života inspiracija čovječanstvu.

Kineska vojska zauzela je Tibet 1950. godine u onome što Peking naziva "mirnim oslobađanjem", dok je Dalaj-lama pobjegao u egzil 1959. godine, nakon propalog ustanka protiv kineske vladavine.

Između New Delhija i Pekinga došlo je do zahlađenja odnosa u lipnju prošle godine poslije najozbiljnijeg sukoba u nekoliko desetljeća, kad je kineska vojska napala indijsku pograničnu patrolu kamenjem i palicama, usmrtivši 20 vojnika.

Kina je kasnije rekla da je izgubila četiri vojnika tijekom toga sukoba.

Deseci tisuća vojnika nalaze se u neposrednoj blizini na nekoliko točaka zapadne Himalaje, na granici koja prolazi kroz indijski Ladakh, regiju koja se ponekad naziva "Malim Tibetom", zbog svoje tibetanske kulture i dominantno budističke religije.

Godine 2019. kad je Modi još uvijek radio na poboljšanju odnosa s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, njegova vlada tražila je od Tibetanaca u Indiji da ne obilježavaju 60. godišnjicu ustanka.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen također je Dalaj-lami poželjela sretan rođendan, tvitajući: "Hvala vam što se nas naučili važnosti zajedništva kako bismo jedni drugima pomogli prebroditi ovu pandemiju."