TEŠKA GODINA

Ina zbog Sirije u gubitku 1,5 milijardi kuna

14.02.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Zbog jednokratnih stavki koje se odnose na usklađivanje vrijednosti imovine, Ina Grupa je prošlu godinu završila s gubitkom od 1,5 milijardu kuna. Kada se izuzmu jednokratne stavke, kompanija je ostvarila dobit od 953 milijuna kuna

Ina Grupa je u 2013. godini zabilježila neto gubitak od 1,5 milijardi kuna dok je neto dobit u 2012. godini iznosila 681 milijun kuna.

Na poslovanje su tijekom 2013. negativno utjecale jednokratne stavke u iznosu od 2,37 milijardi kuna koje se odnose na vrijednosno usklađenje imovine u Siriji od 1,5 milijardi kuna, vrijednosno usklađenje imovine u SD Rafinerije i marketing od 738 milijunakuna te izvanredni porez u iznosu od 127 milijuna kuna

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave, naglasio je da je 2013. za Inu bila teška godina s obzirom na negativna gospodarska kretanja i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima.

'Unatoč tome, s ciljem osiguranja održivosti svih naših segmenata, fokusirali smo se na ulaganja za buduća razdoblja, nastavili smo s internim poboljšanjima učinkovitosti te dodatno unaprijedili sigurnost našeg poslovanja. Povećali smo ulaganja za gotovo 60 posto, na razinu višu od dvije milijarde kuna (od čega je 83 posto uloženo u Hrvatskoj), pri čemu su glavni prioriteti bili istražne i razradne bušačke aktivnosti u podmorju, istražna bušenja u Panonskom bazenu, naš ključni EOR projekt, remont postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka te intenzivan program modernizacije trgovine na malo', dodao je Áldott.

Prihod od prodaje iznosio je 27,7 milijardi kuna, što je za 7,4 posto manje nego u 2012. EBITDA je iznosila 3,7 milijardi kuna, što je pad od 20 posto u odnosu na 2012. Padu EBITDA-e uvelike je pridonio pad proizvodnje ugljikovodika na domaćim poljima u segmentu Istraživanja i proizvodnje, s obzirom da je poslovanje okarakterizirao prirodni pad proizvodnje i lagano smanjenje ostvarene cijene ugljikovodika s tri posto nižom cijenom nafte, pojašnjava se u izvješću.