VELIKI ZAGAĐIVAČI

Ina i Cemex na udaru inspekcije

14.07.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Trećina prekršajnih postupaka protiv prekršitelja zakona iz područja okoliša lani je završila obustavom postupka. Inspekcija zaštite okoliša prošle je godine prekršajnim sudovima podnijela 419 optužnih prijedloga, koji su rezultirali sa 412 sudskih rješenja. Međutim, više od trećine, njih 160, bile su obustave postupka, najvećim dijelom zbog zastare

Sudovi su zagađivačima koji su prekršili zakon 2009. godine izrekli 225 novčanih kazni u iznosu od 8,7 milijuna kuna. Izvještaj inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavljen prošli tjedan pokazuje da su inspektori lani donijeli ukupno preko dvije tisuće rješenja. Najviše je bilo kršenja Zakona o otpadu, na što se odnosi preko 70 posto svih rješenja. Nadalje, kršili su se zakoni o zaštiti okoliša i zaštiti zraka.

Kaznena prijava protiv Cemexa čeka dvije godine

Od velikih industrijskih zagađivača za nadzor lani je odabrano 25 pogona, što je za desetak više nego prethodne godine. Radi se o pogonima iz područja energetike, prerade metala, prehrambene industrije, gospodarenja otpadom i prerade minerala.

Kršenje zakona utvrđeno je kod svih osim u tvrtki Vetropack straža iz Huma na Sutli. Državno odvjetništvo još se uvijek nije očitovalo o kaznenoj prijavi rudarske inspekcije Državnog inspektorata iz 2008. godine protiv CEMEX Dalmacijacementa, kao ni na zahtjev za pokretanje postupka radi naknade štete državi. Inspekcija je lani podnijela kaznenu prijavu i protiv tvrtke Lipik Glas d.o.o. radi pokretanja postupka naknade štete državi.

Kažnjena i Ina u Sisku

Inspekcija je radila i u Sisku. Podnesene su prijave protiv tvrtke Ina RN Sisak i odgovorne osobe zbog ispuštanja prekomjernih količina otpadnih plinova, ugljičnog monoksida iz procesne peći. Prekršajni sud proglasio ih je krivima i izrekao novčane kazne od 150 tisuća kuna za tvrtku i 20 tisuća za odgovornu osobu. U Ini RN Sisak lani se prerađivala nafta s prosječnim sadržajem sumpora od 0,85 posto. Tijekom godine prerađeno je 1,7 milijuna tona sirove nafte, od čega 59,33 posto uvozne i 40,67 posto domaće nafte.

U Rockwoolu su izdana dva rješenja. U rujnu je zabranjeno korištenje austrijskog kamena kao sirovine zbog stvaranja prekomjernih količina sumpornog dioksida na ispustu iz kupolne peći. U listopadu je naređeno osigurati mehanizaciju za potrebe unutarnjeg transporta otpadne kamene vune opremljene tako da spriječi rasipanje otpada po tlu i raznošenje otpadne vune i prašine u zrak. Osim toga, izdana je i zabrana skladištenja granulirane otpadne vune i otpada iz vrećastog filtera na otvorenom prostoru. Rockwool je to ispoštovao, ali nije nabavio propisni utovarivač i zato je određena kazna od 30 tisuća kuna.

Pokušao uvesti otpadni PET

Što se tiče prekograničnog prometa otpadom, Hrvatska je najčešće zemlja provoza otpada s Balkana u Europsku uniju. Otpad se najčešće prevozi iz Makedonije i Srbije u Njemačku i Austriju. Najviše uvoza, izvoza i provoza događa se na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, prema Sloveniji, i Bajakovo, prema Srbiji. Na graničnom prijelazu u Klanjcu u Zagorju lani je uhvaćen i švercer koji je pokušao u Hrvatsku ilegalno uvesti ambalažni PET otpad.


Neodgovorni trgovci automobilima

Svojeglavi su i uvoznici vozila. S njima država muku muči oko dostave podataka i neplaćanja naknade za gospodarenje otpadnim vozilima Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osim toga, automobilski uvoznici ne vode pravilan očevidnik otpada, ne izrađuju plan gospodarenja otpadom i ne skladište ga propisno.

U Hrvatskoj je evidentirano 345 tvrtki uvoznika vozila, a aktivno ih je 140. Inspekcija je utvrdila da ove tvrtke ne mjere emisije onečišćujućih tvari u zrak, ne vode dokumentaciju o potrošnji hlapivih organskih spojeva i ne dostavljaju podatke o potrošnji i emisijama HOS-a ministarstvu i Agenciji za zaštitu okoliša. Ne dostavljaju ni dokumentaciju u Registar onečišćavanja okoliša (ROO). Zbog takvih nepravilnosti izdano je ukupno 47 rješenja.