ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Imate bijelu rodu na krovu? Možete dobiti 93 eura, evo i kako

31.07.2023 u 08:40

Bionic
Reading

U Zagrebačkoj županiji i ove se godine nastavlja projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“, što znači da vlasnici kuća i gospodarskih objekata na kojima je gnijezdo bijele rode mogu po gnijezdu ostvariti naknadu od 93 eura.

Da bi to ostvarili, trebaju do 25. kolovoza ažurirati, odnosno dostaviti svoje podatke Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije koja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi spomenuti projekt kojim se želi očuvati gnijezda bijele rode, kao i pokriti dio troškova za popravak krovišta.

Što točno moraju napraviti vlasnici kuća koji već sudjeluju u projektu, a što oni koji na kućama imaju gnijezda, ali nisu u njega uključeni, navedeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika. Na području Zagrebačke županije najviše roda je u Vrbovcu i Ivanić Gradu, te općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i više od 100 godina. Najveća gnijezda mogu biti visoka i široka preko dva metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta.