crno na bijelo

Imamo dokument koji daje zeleno svjetlo pozdravu 'za dom spremni'

08.09.2017 u 13:27

Bionic
Reading

Birokratski manevar kojim je Savezu udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga omogućeno da nekažnjeno koristi pozdrav 'za dom spremni' proveden je kroz dva službena dokumenta: Mišljenje Ministarstva uprave i rješenje Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba. Oba dokumenta priložena su Statutu Saveza, netom objavljenim u Registru udruga RH na stranicama Ministarstva uprave

Ministarstvo uprave u mišljenju od 6. rujna, koje potpisuje Alena Marković, načelnica Sektora za opću upravu i provedbu Zakona o općem upravnom postupku, podsjeća da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje treba 'predložiti sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću te pravno reguliranje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski režimi'.

'Dok se predmetno pitanje sustavno ne uredi budućim zakonskim okvirom, u ovom trenutku ne postoje zapreke za odobravanje zahtjeva upisa promjene statuta udruge, odnosno za usklađivanje sa Zakonom o udrugama', stoji u tom mišljenju.

Temeljem tog dokumenta, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba izdao je jučer, 7. rujna, rješenje kojim se Savezu UDHOS-a temeljem zahtjeva za upis promjena u Registar udruga odobrava upis promjene Statuta i upis likvidatora Borislava Barišića. Između ostalog, utvrđeno je da je iznad stiliziranog hrvatskog grba upisano velikim slovima HOS, a ispod grba 'upisano je manjim velikim slovima od gornje upisanog HOS za 50 posto manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI'.

Podsjetimo, čelnici HOS-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare poručili su da će temeljem mišljenja Ministarstva uprave biti registrirani statuti s pozdravom 'za dom spremni' svih podružnica HOS-a u županijama koje su u sastavu Saveza, a imaju isti zahtjev.

  • +4
HOS-ovci održali konferenciju vezano uz spomen-ploču u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Ministarstvo uprave daje mišljenje, koje je praktički obvezujuće za državnu upravu kad se spusti na gradove. Udruga HOS-a Grada Zagreba i Savez UDHOS-a imali su dvije godine zahtjev u Ministarstvu, koji nije rješavan... Danas je praktički ponovno potvrđeno naše znakovlje, odnosno grb udruga koje u svom sadržaju imaju i ratni pozdrav 'za dom spremni', čime je on legaliziran i vezan uz HOS', rekao je Anto Đapić, dodajući da su ostvarili ono što je najrelevantnije, a to je da je taj pozdrav praktički afirmiran i potvrđen upravo kroz potrebe HOS-a.

'Na čekanju' osam udruga HOS-a?

Ivan Friščić, predsjednik zagrebačkog HOS-a, rekao je da bi sve udruge HOS-a na razini Hrvatske koje su predale zahtjev, a nije im se odobrio pozdrav 'za dom spremni', trebale dobiti rješenje. 'Zasad u Savezu ima osam udruga koje su podnijele zahtjeve, a nisu registrirane zbog 'za dom spremni'. Oni će biti registrirani i dobit će rješenja', rekao je Friščić.

Jedna od tih udruga je i Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Varaždina, kojoj je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji u siječnju 2016. odbio zahtjev za registracijom statuta zbog pozdrava 'za dom spremni' u grbu.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da se 'nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano nije dogodila; riječ je o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim Zakonom o udrugama koji uopće ne dotiče pitanje simbola, pečata ili slogana'.

'Tu ne smije biti nikakvih dilema, pa ni trijumfalizma, koji se dao nazrijeti u izjavama pojedinih predstavnika HOS-a', napomenuo je Plenković.

Rekao je da ne postoji nikakvo rješenje Ministarstva uprave, već samo 'odgovor s razine načelnice, dakle službeničke razine Ministarstva uprave prema isto tako odgovarajućem uredu u upravi Grada Zagreba'. 

'Dakle nikakvo novo rješenje, legalizacija, akt koji bi bio konstitucijski u bilo kojem smislu za nešto novo', naglasio je Plenković.