Tomislav tomašević:

'Imam hrabrosti riješiti Jakuševec, a oko lokacije u Resniku nema pregovora'

28.12.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u četvrtak da oko lokacije u Resniku nema pregovora i kako mu ne treba ničiji novac nego će Grad tamo sam financirati centar za gospodarenje otpadom pomoću razvojnih kredita, samo 'traži da ga se ne opstruira'

"Oko lokacije u Resniku nema pregovora, ta lokacija je najbolja, radi se o industrijskoj zoni, bilo kakvo mijenjane te lokacije znači dvije godine odlaganja", izjavio je gradonačelnik Zagreba Tomašević na konferenciji za novinare, na kojoj se osvrnuo na godinu na izmaku i na planove gradske uprave za iduću, 2024. godinu.

Poručio je da ima hrabrosti i odgovornost riješiti odlagalište otpada Jakuševec. Vezano za Resnik dodao je kako mu ne treba ničiji novac i Grad će tamo sam financirati centar za gospodarenje otpadom pomoću razvojnih kredita, samo traži da ga se ne opstruira.

"Ovo je neizdrživo stanje i neću dopustiti niti napraviti propuste svih dosad, koji su odlagali zatvaranje Jakuševca", rekao je. Vezano za odron na Jakuševcu, studija će, kaže Tomašević, uskoro ići na gradsku skupštinu. "Očekujem da će Skupština podržati sve. Postoje destrukcije da se ruši bilo kakva lokacija, bilo kakva tehnologija, a ne nudi se alternativa", dodao je. Tomašević kaže i da nema pomaka s Vladom što se tiče sastanka oko Jakuševca. Od sastanka nije odustao, čeka još odgovor.

  • +6
Tomislav Tomašević i Joško Klisović održali konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

"Danas ćemo prezentirati studiju SDP-u kao koalicijskom partneru, sljedeći mjesec ćemo ju prezentirati bankama. Krajem siječnja bi mogla biti na skupštini. Ne tražimo nikoga nikakvu pomoć, a za svako kašnjenje ćemo javno prozivati onoga tko kasni. Neću više nikoga čekati niti trpiti", poručio je Tomašević. Odvoz na Jakuševcu je otežan, to su, naglašava gradonačelnik, odmah najavili jer je sigurnost radnika na prvom mjestu. Zbog toga se odlaže 'kamion po kamion' na Jakuševcu, i zbog toga kamioni ne izlaze na vrijeme u smjenu. Najavio je da će usko grlo gdje se može odlagati kamion po kamion, biti sanirano sljedeći tjedan

Kapacitet za odlaganje tri puta je manji.  Najveći je problem s biootpadom jer se kompostana na Jakuševcu ne može koristiti jer je zatrpana, istaknuo je gradonačelnik. Koriste puno manju kompostanu na Markuševcu i proveli su hitnu javnu nabavu kako bi privatnici mogli preuzeti biootpad. Od  sedam zainteresiranih tvrtki jedna je ponuda stigla. Tomašević je također rekao da kompostana na Jakuševcu neće biti funkcionalna mjesecima jer će toliko trebati da se otpad koji je zatrpao kompostanu prebaci.