SVIJET U SEDAM DANA

Igre samo što nisu počele: Sjeverna Koreja pozdravlja ih vojnom paradom, a svi strepe od seksualnog nasilja

28.01.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Nakon dva desetljeća Indija je prvi put sudjelovala na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Japanski premijer potvrdio je dolazak na Zimske olimpijske igre unatoč sporu s Južnom Korejom zbog obeštećenja i isprike 'djevojkama za utjehu'. Sjeverna Koreja najavila je veliku vojnu paradu dan uoči otvaranja ZOI-a u susjednom Pjongčangu. U četiri olimpijska sela južnokorejski organizatori osnivaju savjetovališta za žrtve seksualnog nasilja... O važnim i zanimljivim događajima u svijetu proteklog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Dok se tri tisuće sudionika 48. Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) prošlog tjedna probijalo kroz metarske nanose snijega u švicarsko zimovalište Davos, u Zagrebu je bilo proljetnih 10, u Parizu 14, u Londonu 13 stupnjeva Celzijevih. Bila je to zorna potvrda onoga o čemu je govorio indijski premijer Narendra Modi otvarajući visoki skup kojemu je nazočilo 70 svjetskih lidera, među njima i naš premijer Andrej Plenković, 1200 šefova kompanija i banaka te 2000 predstavnika medija.

Prema Modiju, svijet je suočen s tri vrste ključnih izazova – klimatskim promjenama, terorizmom i protekcionizmom. Glavna zvijezda Davosa prošle godine bio je veliki kineski reformator Xi Jinping, a ove je čast pripala indijskom reformatoru trenutačno najbrže rastućeg gospodarstva na svijetu, iako je Modi ostao u sjeni najočekivanijeg gosta Donalda Trumpa.

  • +3
Svjetski ekonomski forum u Davosu Izvor: Reuters / Autor: Arnd Wiegmann/Files

Modi je bio prvi indijski premijer u Davosu nakon dvadeset godina izbivanja indijskih predstavnika. U te dvije dekade svijet se uvelike promijenio, od Googlea i Harryja Pottera do uvođenja eura, azijske financijske krize i Brexita, a Indija je od 400 milijardi u 1997. šest puta povećala BDP. U velikoj gospodarskoj ofenzivi Indijac je u Davos stigao sa stotinu čelnika najvećih indijskih tvrtki, a svjetskim ulagačima poručio da je ukinuo 1400 arhaičnih zakona i time im olakšao posao.

Na marginama Foruma objavljena je ovogodišnja ljestvica globalnog indeksa zaštite okoliša (EPI). Izradila su ga sveučilišta Yale i Columbia u suradnji s WEF-om, a mjeri se prema 24 pokazatelja, uključujući kakvoću zraka i vode, stanje kanalizacijskog sustava, intenzitet emisije CO2, stupanj deforestacije, tretman otpadnih voda, zbrinjavanje otpada itd. Među 180 zemalja Švicarska je na prvom mjestu, iza nje su Francuska, Danska, Malta i Švedska. Od velikih igrača SAD je 27., Rusija 52., Brazil 69., Kina 120., Južnoafrička Republika 142. Najgori su Bangladeš, Kongo i Burundi, a u taj klub spada i Indija na 177. mjestu.

  • +12
Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, posljednje pripreme Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH

Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu samo što nisu počele. Japanski premijer Shinzo Abe prošlog tjedna potvrdio je dolazak, iako je bilo rečeno da neće doći zbog spornih pregovora oko obeštećenja i isprike 'djevojkama za utjehu', Južnokorejkama koje su Japanci u vrijeme Drugog svjetskog rata držali u ratnim bordelima na usluzi njihovoj vojsci.

Japan je odbio zahtjev Južne Koreje za isprikom, pozivajući se na 'konačni i neopozivi' sporazum po tom pitanju iz 2015., dok novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in smatra da takav sporazum sklopljen s njegovom prethodnicom nije dovoljan. On od Japanaca ne traži materijalnu utjehu žrtvama, nego 'iskreniju' ispriku kojom bi vratili čast i dostojanstvo ratnim seksualnim robinjama, dok će ih Južna Koreja materijalno obeštetiti novcem od ratnih reparacija (fond s budžetom od devet milijuna dolara). Tokio i Seul dva su najvažnija američka saveznika u regiji, a njihova je suradnja važna u vrijeme ratnih prijetnji Pjongjanga i nepredvidive politike Donalda Trumpa.

U sjeni nezapamćenog skandala zbog američkog sportskog liječnika Larryja Nassara, o čijem je seksualnom nasilju svjedočilo 156 gimnastičarki te je osuđen na 40 do 175 godina zatvora, prvi put u povijesti Olimpijade južnokorejski organizatori otvaraju savjetovališta za žrtve seksualnog nasilja koja će nuditi psihološku pomoć, medicinsku skrb, pravne savjete i upute o načinu prijave policiji. Inače, žene u Južnoj Koreji aktivno su se uključile u kampanju MeToo, a Korejski institut za kriminologiju ovih dana objavio je podatak da je u njihovom novom istraživanju od 2000 ispitanih muškaraca 80 posto priznalo da su psihički ili fizički zlostavljali partnericu. Na godišnjoj ljestvici nejednakosti spolova Svjetskog gospodarskog foruma Južna Koreja se od 142 države našla na 117. mjestu, odmah iza Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

  • +15
Sjeverna Koreja tik pred početak Igara imat će vojnu paradu Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

I dok Pjongčang priprema svečano otvaranje Zimske olimpijade 9. veljače, susjedni Pjongjang najavljuje za dan ranije 8. siječnja drugu vrstu spektakla. Bit će to grandiozna vojna parada sa 1300 sudionika i 200 komada teške vojne opreme u čast proslave Dana izgradnje vojske. Praznik se 8. veljače posljednji put slavio 1977., nakon čega je premješten na 25. travnja, a sada se vraća na stari datum. Nije rečeno je li premještaj stalan ili jednokratan - u čast olimpijske Južne Koreje.

Ako vam plaća kasni ili je ne primate mjesecima, niste sami. Doduše, u Nanchangu, u kineskoj južnoj provinciji Jiangxi, primili su plaću, ali u – ciglama. S obzirom na to da lokalna tvornica opeke radnicima mjesecima nije isplaćivala zarađeno, sudskim je putem dogovoreno da ih umjesto juanima isplati u naturi. Riječ je o migrantima iz šturih planinskih dijelova zemlje. Kineski savez sindikata priopćio je da je posljednjih pet godina pomagao cijeloj vojsci od pet milijuna migranata da od poslodavaca utjeraju neisplaćene plaće u vrijednosti od 4,5 milijuna dolara.

U superbogatom Kuvajtu nekoliko je tisuća radnika uvezenih iz Indije moralo ostati ilegalno u zemlji jer im tvrtka Kharafi National mjesecima nije isplaćivala ionako bijedne plaće te nemaju čime platiti povratak kući. Tvrtka je inače jedna od najjačih na Bliskom istoku i bavi se svime, od pročišćavanja otpadnih voda i zbrinjavanja otpada do dobavljanja usluga za upravljanje naftnim, kemijskim, elektroenergetskim, vodnim i trgovačkim sektorima u cijeloj regiji. Kuvajt se ipak smilovao indijskim radnicima, obećavši da im zbog ilegalnog produžetka boravka neće naplatiti kazne.

P.S. Na natjecanju ljepote u saudijskoj metropoli Rijadu prošlog tjedna diskvalificirano je 12 kandidatkinja zbog korištenja botoksa. Organizatori su bijesni zbog pokušaja obmane jer pobjednica osvaja 31,8 milijuna dolara, što nije mala svota. Ali za Miss Saudijske Arabije ne natječu se djeve, nego – deve. Glavni atributi devine ljepote su delikatne uši, fino zaobljene nozdrve i puna, senzualna njuška, pa su to neki vlasnici ljepotica pokušali naglasiti strogo zabranjenim botoksom, brijanjem i plastičnim operacijama.

Inače, konkurencija među devama za laskavu titulu najljepše je golema jer ih na ovogodišnjoj smotri sudjeluje 30.000.