ISPRAVLJANJE STARE NEPRAVDE

IDS već profitirao od dobrih odnosa s Milanovićem

22.02.2014 u 12:17

Bionic
Reading

Sabor je u petak podržao dva prijedloga IDS-a. Doduše, tek u prvom čitanju, prošao je prijedlog IDS-ova zastupnika Valtera Boljunčića da sjedište Istarske županije bude u Puli umjesto u Pazinu. Podržan je i prijedlog o povratku Trgovačkog suda u Pazin što je, smatra Boljunčić, jedan mali korak prema decentralizaciji

'Pazin ovim prijedlogom ne gubi ništa, samo se ispravlja nepravda iz 90-ih, a to je da Pula kao najveći istarski grad ujedno nije i sjedište županije. Zbog posebnosti Istre, Pazin i dalje ostaje sjedište Skupštine Istarske županije. Policentričnost Istre se vidi i po tome što su županijski upravni odjeli smješteni i u drugim istarskim gradovima, primjerice u Poreču, Novigradu, Pazinu iako je većina funkcija upravo u Puli, gdje je i sjedište župana', objašnjava Boljunčić.

Kako reče, veseli ga da prijedlozi nisu odbijeni, što znači da će se u zakonskom roku od šest mjeseci naći ponovno pred saborskim zastupnicima u drugom čitanju.
Prijedlog da se ponovno osnuje Trgovački sud u Pazinu, a ne da bude pomoćna služba Riječkog suda, kaže Boljunčić, osobno mu je i draži jer se radi o sudu koji je četvrti po obimu posla.

'Ipak se uvidjela gospodarska snaga Istre. Rekao bih da se na mala vrata prihvaća decentralizacija, jer je IDS-ov prijedlog u skladu s najavljenim promjenama ustrojstva iz resornog Ministarstva, odnosno na tragu je nacrta prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova', rastumačio je Boljunčić.

Upitan je li mogućnost vraćanja Trgovačkog suda u Pazin na tragu i boljih odnosa unutar Kukuriku-koalicije, naročito IDS-a i SDP-a, Boljunčić je odgovorio: 'Kukuriku-koalicija bi nakon dvije godine mogla imati i bolje međusobne odnose, no pozdravljam svaki napor u smjeru dogovora i boljitka za građane. Prijedlog ide u drugo čitanje, što znači da nije odbijen. Rekao bih da je to prvi korak prema decentralizaciji, koja je bitan ključ za to da lokalna zajednica utječe na donošenje zakona koji je se tiču i utječu na gospodarstvo.'