UPUTA IZRAELU

ICC na terenu: Sprječavanje dolaska humanitarne pomoći u Gazu može biti zločin

29.10.2023 u 23:22

Bionic
Reading

"Sprječavati dolazak humanitarne pomoći" u Pojas Gaze može biti "zločin", ocijenio je u nedjelju u Kairu glavni istražitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan nakon obilaska graničnog prijelaza Rafaha koji Egipat povezuje s Gazom, gdje se gomila međunarodna pomoć namijenjena palestinskim civilima

"Sprječavati dolazak pomoći može biti zločin", rekao je u nedjelju pred novinarima glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) istaknuvši da "Izrael mora odmah osigurati da civili prime hranu i lijekove" u Gazi.

"Vidio sam u Rafahu blokirane kamione pune robe i humanitarne pomoći, daleko od gladnih usta i ranjenih" stanovnika Gaze, rekao je Khan.

Izrael je 9. listopada uveo "potpunu blokadu" Gaze, prekinuvši opskrbu vodom, strujom i hranom na teritoriju koji je već bio pod izraelskom blokadom.

Sve su češći pozivi da se propusti humanitarna pomoć za palestinske civile u Gazi koji trpe neprestana bombardiranja izraelske vojske na što ih je potaknuo smrtonosni napad Hamasa na Izrael 7. listopada.

Khan je rekao u nedjelju da "istražuje o zločinima koji su možda počinjeni u Izraelu 7. listopada", ali i o "sadašnjim događajima u Gazi i na Zapadnoj obali" u okviru službene istrage ICC-a otvorene 2021. na palestinskom teritoriju.

Na okupiranoj Zapadnoj obali više od 100 Palestinaca ubijeno je u napadima doseljenika i u operacijama izraelske vojske nakon 7. listopada.

  • +6
Rat na Zapadnoj obali Izvor: EPA / Autor: ALAA BADARNEH

Više od 8000 ljudi, većinom civila, poginulo je u Gazi u izraelskim bombardiranjima, priopćilo je ministarstvo zdravstva Hamasa koji od 2007. kontrolira taj teritorij.

Izraelska vojska navodi da je više od 1400 ljudi poginulo od 7. listopada, većinom civila, koji su stradali na dan napada u kojemu je Hamas oteo 239 talaca.