POTKOPAVANJE SUDA

ICC: Kibernetički napad iz rujna bio je sofisticirani pokušaj špijunaže

20.10.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud (ICC) u petak je priopćio da je kibernetički napad koji je pogodio sud u rujnu bio pokušaj špijunaže kako bi se spriječila zadaća ICC-a: istraga ratnih zločina diljem svijeta

ICC je rekao da ne može potvrditi tko stoji iza tog napada te nije otkrio jesu li ukradene bilo kakve osjetljive informacije.

"Dokazi kojima raspolažemo ukazuju da se radilo o ciljanom i sofisticiranom napadu u cilju špijunaže. Stoga se napad može protumačiti kao ozbiljan pokušaj potkopavanja mandata suda", stoji u priopćenju ICC-a.

Sud ima u posjedu osjetljive materijale koji se odnose na istrage o navodnim ratnim zločinima, uključujući dokumente, fotografije i svjedočanstva očevidaca i čiji bi životi, u slučaju otkrivanja identiteta, mogli biti ugroženi.

ICC će, kako navodi, u slučaju da se otkrije da su neki podaci kompromitirani smjesta kontaktirati one koji bi time mogli biti pogođeni.

Tužitelji trenutno provode 17 istraga o navodnim zločinima u Ugandi, Ukrajini, Venezueli, Afganistanu, Palestinskim teritorijima i drugdje.