REAKCIJE U SVETOJ ZEMLJI

I prijatelje Izraela izdalo strpljenje

30.11.2012 u 12:55

Bionic
Reading

UN-ovo priznanje statusa promatračke države nečlanice Palestini upozorenje je međunarodne zajednice Izraelu, jednako koliko je pokazatelj podrške Palestincima, piše u petak izraelski Haaretz, dodajući da su Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i druge 'prijateljske zemlje' svojim glasanjem poručile Izraelu da je njihovom strpljenju po pitanju okupacije došao kraj

Podijeljene reakcije na odluku UN-a

Dok Palestinci masovno slave svoj povijesni trenutak - novi status 'promatračke države nečlanice' Palestina, primjerice, dijeli s Vatikanom - vodeći Izraelci 'jašu' na porazu vlastite politike.

Izraelski čelnici, naime, natječu se u četvrtak tko će izreći veću osudu odluke UN-a o Palestini: objavljen je rekordan broj priopćenja o događaju koje svi ocjenjuju - besmislenim, primjećuje Haaretz.

'Šezdeset i pet godina nakon što je UN glasao za podjelu Palestine - potez koji su Židovi prihvatili, a Arapi odbacili - isto tijelo velikom većinom izglasalo je u četvrtak unapređenje statusa promatračke države nečlanice', piše Jeruzalem Post.

Napad na Abbasa

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu osudio je tako jučerašnji istup palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa u Općoj skupštini UN-a, koji je uoči glasanja žestoko kritizirao Izrael.

'To nisu riječi čovjeka koji želi mir', priopćio je Netanyahu.

Izraelski veleposlanik pri UN-u, Ron Prosor, ocijenio je priznanje statusa Palestini kao 'praznu simboliku' koja neće ništa promijeniti na terenu, ali bi zato mogla dodatno ugroziti izglede za postizanje mira.

Prosor je rekao da nije nikada čuo da je Abbas izgovorio frazu 'dvije države za dva naroda' jer Palestinci nikada nisu prihvatili da je Izrael država židovskog naroda.

'Nikada nisu bili voljni prihvatiti ono što je ovo tijelo priznalo prije 65 godina - Izrael je židovska država', rekao je Prosor.

UN-ova rezolucija, smatra izraelski veleposlanik pri UN-u, neće unaprijediti šanse za postizanje mira, kao što neće promijeniti ni činjenicu da Palestinska Samouprava nema kontrolu nad Gazom, koja čini 40 posto teritorija koji tvrde da predstavljaju
.

'Predsjedniče Abbas, ne možete čak ni posjetiti gotovo polovicu teritorija za kojeg tvrdite da predstavljate. To područje kontrolira Hamas, teroristička organizacija koja izraelske civile zasipa raketama', rekao je Prosor.

Diplomati: Za sve je kriva operacija u Gazi

Podsjetimo što je Abbas zapravo rekao u dupkom ispunjenoj dvorani Opće skupštine UN-a.

'Nismo došli ovdje tražeći delegitimizaciju države uspostavljene prije dosta godina, a to je Izrael; došli smo potvrditi legitimitet države koja sada mora postići svoju neovisnost, a to je Palestina', rekao je Abbas, dodajući da je došao trenutak da svijet jasno kaže: Dosta je agresije, (židovskih) naselja i okupacije.

Jeruzalem Post piše da su 'vjerni europski saveznici poput Njemačke i Nizozemske, koji su se prošle godine protivili primanju Palestine u UNESCO, sada su bili suzdržani, dok su druge prijateljske zemlje, poput Italije, glasale za Palestinu'. Podsjetimo, od 193 članice UN-a 'za' priznavanje statusa Palestine glasovalo je njih 138, protiv je bilo devet, a suzdržana je bila 41 članica. Uz Izrael i SAD, protiv su bili i Kanada, Češka, Maršalsko Otočje, Mikronezija, Nauru, Palau i Panama.

Visoki izraelski diplomati duboko su razočarani razvojem događaja. Još do prije nekoliko dana, kada je Francuska obznanila da će podržati Palestinu, nadali su se da će EU biti kolektivno suzdržan prilikom glasovanja, što bi Palestincima barem uskratilo moralnu pobjedu.

Jedan diplomat ustvrdio je da su nedavne 'borbe u Gazi' naelektrizirale Europu, koja se zabrinula da će Abbas, ako ne ostvari neku vrstu diplomatske pobjede, izgubiti svaki autoritet.

'Da je glasovanje provedeno prije operacije u Gazi, EU bi glasao drugačije', rekao je izraelski diplomat.

Izraelska odmazda

Očekuje se da će trenutna reakcija Izraela biti oduzimanje 162 milijuna dolara od poreznih prihoda koje mjesečno, prema Sporazumu iz Osla, transferira Palestinskoj Samoupravi, na ime duga Palestinaca Izraelskoj elektroenergetskoj korporaciji.

Ukoliko Palestinci pokušaju iskoristiti novi status i pridružiti se drugim UN-ovim tijelima ili pokušaju 'utopiti' Izrael i njegove državljane na Međunarodnom sudu pravde ili Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine, može se očekivati da će Izrael poduzeti i druge, zasad nepoznate mjere odmazde, zaključuje Jeruzalem Post.