PRIJETNJA U PRAZNO

I policija uz Baldasara: Zabrana za koncert na Rivi

07.08.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Discotheque Riva, dvodnevni koncert koji se ovog četvrtka i petka trebao održati na glavnoj splitskoj šetnici, definitivno je otkazan. Splitska policija u srijedu ujutro odbila je dati svoju suglasnost zbog dva razloga: organizator nije na vrijeme prijavio skup, ali nije ni dostavio odluku gradske vlasti kojom mu je dopušteno korištenje Rive

'Organizator je podnio zahtjev za održavanjem javne priredbe, ali je odbijen po ove dvije osnove', potvrdila je za tportal.hr glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić. Objasnila je da se javna površina ne može koristiti za ovu priredbu bez dozvole Grada Splita te da je zahtjev ionako podnesen prekasno, na dan kada je trebalo započeti montiranje pozornice.

Organizator koncerta Mladen Bibić, inače, već dulje vrijeme nije bio u stanju zatvoriti financijsku konstrukciju za koncert, zbog čega su mu glavne zvijezde - Fatboy Slim i Underworld - nedavno otkazale dolazak u Split. Bibić je potom javno optužio gradonačelnika Ivu Baldasara da je opstruirao njegov projekt, a čak i ustvrdio da nema potrebe nikome plaćati najam Rive jer je ona - općenarodna imovina.

Potom je najavio da će se Discotheque Riva ipak održati s nekoliko manje poznatih DJ-eva iz regije, no naišao je na čvrst odgovor splitskog gradonačelnika, kojega su podržali ugostitelji i stanari iz gradske jezgre. Sada, evo, u pomoć priskače i policija.

Teško je ne povući paralelu sa sličnom situacijom otprije nešto više od godinu dana: tadašnji gradonačelnik Željko Kerum također je uskratio dozvolu za korištenje šetnice za potrebe gay parade, no splitska policija ipak nije izdavala zabranu nego upravo suprotno - sa stotinama policajaca osiguravala ju je.

No treba reći i da je (propali) Bibićev projekt jedini zbog kojega bi se kompletna Riva trebala zatvoriti za građane na čak dvije noći, a zbog gay parade, kao i niza drugih događaja poput nautičkog sajma,  ona se okupira tek djelomično.